Uniunea Europeană a câștigat Oscarul

Uniunea Europeană a câștigat Oscarul

Pentru al patrulea an consecutiv, Oscarul pentru cel mai bun film străin a mers către un film sprijinit prin EU Media: Fiul lui Saul. Un alt film cofinanțat de Uniunea Europeană, Amy, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar.

 

Titlul este o exagerare a mea, având în vedere meritul deosebit pe care îl au persoanele implicate direct în realizarea filmului pentru producțiile realizate și pentru ideile pe care le-au adus la viață prin intermediul creațiilor acestora, însă realitatea este că sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru industria media dă rezultate.

Avem al patrulea an consecutiv în care un film sprijinit de un program al Uniunii Europene ia Oscarul pentru cel mai bun film străin, al patrulea an consecutiv în care o idee sprijinită de UE ajunge să fie subiect pe tot globul.

sursa imagine: EU flags, Shutterstock.com

Uniunea Europeană a sprijinit filmul Son of Saul, de László Nemes, cu aproximativ 698 000 de euro. IMDB estimează că filmul care reia o dramă despre Auschwitz a avut un buget undeva la aproximativ 900 000 de euro, de unde rezultă că sprijinul Uniunii Europene a fost vital. De asemenea, 107 000 de euro au ajuns la Amy, de Asif Kapadia și James Gay-Rees.

Programele Uniunii Europene pentru industria creativă reprezintă un important vector de creștere. Prin MEDIA, de exemplu, investițiile în audiovizual s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro din 1991 până în prezent. Comisia Europeană are câteva puncte de lucru anul acesta în jurul drepturilor de autor și industriilor culturale și creative, de asemenea, o mai bună reglementare la nivel transfrontalier fiind necesară. Dar despre aceste subiecte putem vorbi data viitoare sau pe mail.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.