Luni, 22 octombrie 2012, la Colegiul Național „Unirea”, a avut loc o prezentare a carierei pe care o pot urma cei ce aleg să urmeze programele de studiu oferite de Armata Română.
Totodată, a fost prezentată însemnătatea zilei de 25 Octombrie, Ziua Armatei, veterani de război fiind prezenți în sala de festivități, în mijlocul elevilor. Aceștia au adus, din punctul meu de vedere, mult mai multă credibilitate clipului video în care era prezentată ofensiva din 1944 a Armatei Române, armată care ajunsese să ocupe o parte din Budapesta și să aibă observatori în fosta Cehoslovacie, aproape de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Și acum, ceva ce nu are legătură cu ceea ce s-a întâmplat astăzi în sala de festivități: unul dintre veteranii de război veniți, un domn care împlinește în curând 100 de ani, a spus bine și, dragilor, merită să rețineți: pământul dintre Prut și Volga este un covor de sânge românesc. Are dreptate. Acesta este și unul dintre motivele pentru care România nici nu trebuie să se gândească la o eventuală unire cu Rep. Moldova, nici măcar cu partea de până la Nistru (ca să nu mai spunem că dorința de unire este destul de mică, existând declarații ale reprezentanților unor provincii legate de alegerea independenței dacă această idee va intra în planuri). Mai adaug că sunt alte 10 motive împotriva?
România nu a fost niciodată cuceritoare, ci doar și-a aparat, în limita tuturor posibilităților, granițele și teritoriul în care s-a născut.
Să revenim. Pe lângă mărturisile veteranilor de război care te făceau să tremuri, au mai fost prezentate imagini din ultima operațiune a Brigăzii „Unirea Principatelor” din Afganistan, au fost prezentate clipuri video cu opinii ale studenților și elevilor de la Academia Militară/Colegiul Militar. De asemenea, elevii de la Colegiul Național „Unirea” au avut ocazia să afle de la soldați care sunt procedurile de funcționare și utilizare ale anumitor arme. În plus, pe holul principal a fost amenajată și o expoziție de fotografie cu imagini din ultima operațiune.
Per ansamblu, a fost o lecție de istorie foarte interesantă pentru că am aflat niște informații care nu sunt trecute în manualele de istorie, care sunt interesante și șocante, care sunt adevărate și povestite de persoane care au trecut prin asta. Totuși, referitor la o primă frază expusă, nu sunt de părere că perspectiva armatei este una realistă. Dacă misiunea Uniunii Europene va fi atinsă, poate că România și multe alte state nu vor avea nevoie de armată, cu toate că zona în care ne aflăm este și a fost una fierbine (să nu uităm că Primul Război Mondial a început din apropiere).
Aș continua subiectul pentru că, vedeți și voi, de la o prezentare ce avea ca scop atragerea elevilor spre cariera militară, am ajuns să ating o serie de alte subiecte foarte bune de dezbătut. Și când mă gândesc că am mers acolo doar pentru a vedea despre ce este vorba…