Un singur oraş din România în iniţiativa Mayors Adapt

Zonele urbane sunt responsabile pentru 60-80% din utilizarea energiei şi, cam tot pe-acolo, pentru emisiile de dioxid de carbon1.

România stă foarte bine la capitolul emisii dintr-un motiv simplu: industria este la pământ. Asta nu înseamnă că nu se mai pot face eforturi pentru reducerea emisiilor de carbon. Din contră, există multe soluţii.

Majoritate oraşelor din România sunt înţepenite. Nesustenabilitatea finanţelor proprii şi gradul de pregătire a populaţiei pentru a avea o atitudine mai responsabilă pentru mediul şi pentru oraş sunt doar două exemple pentru care e dificil să reduci emisiile de carbon din oraşele româneşti.

Un singur oraş din România în iniţiativa Mayors Adapt

Comisia Europeană sprijină Convenţia Iniţiativei Primarilor pentru Adaptare la Schimbările Climatice. Se încearcă, astfel, să se implice mediul local şi să folosească implicarea lor pentru Strategia Uniunii European pentru Adaptare.

126 de oraşe au semnat oficial iniţiativa Mayors Adapt. Din curiozitate, m-am uitat care sunt oraşele din România. Rezultatul: unul singur, respectiv Sfântu Gheorghe. Mă bucur, deşi se putea mult mai bine. Sunt multe municipii care pot face un pas mai mare către adaptarea la schimbările climatice.

Şi nu e absolut necesar să suferi de pe urma acestora pentru a face pasul respectiv, deşi România nu este scutită de viitoare fenomene.

  1. EU Climate Action, informaţie preluată de pe pagina facebook – link []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.