Un semn de solidaritate

Știind ce se întâmplă în Consiliul Național al Elevilor, descoperi inițiative faine și exemplare ale elevilor în legătură cu niște subiecte pe care mulți adulți le evită. Motivele sunt diverse, dar uneori chiar este nevoie să se ia atitudine, iar la atitudine mă refer și acum.

Consiliul Județean al Elevilor din Brăila sprijină și a luat inițiativa privind cazul unui elev care suferă de pe urma neînțelegerilor dintre state. Mi-am amintit câte campanii au fost organizat și câți bani au fost cheltuiți de către diverse organizații pentru mediatizarea cazului Kony. Dar să privim mai aproape. Anul 2012. Transnistria.

Presa din Romania, dar şi cea internaţională, a publicat în urmă cu aproximativ o saptămană informaţii în legătura cu anchetarea de către autorităţile separatiste din Transnistria a unui elev al Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol, pe numele său Alexandru Bejan.

Mass-media, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, corpul profesoral, conducerea unităţii de învătămant, dar şi opinia publică, au fost consternaţi de acuzaţia adusă tânărului, şi anume acte de terorism, dar şi de modul în care acesta a fost anchetat.

Presa şi conducerea Liceului Teoretic “Lucian Blaga” relatează despre abuzurile autorităţilor în ceea ce priveşte ridicarea elevului din timpul orelor de curs pentru anchetare, despre ameninţări şi forţarea lui Alexandru Bejan în scrierea unui autodenunţ prin care recunoştea faptele de care este acuzat.

În prezent, după ce a trecut prin aceste evenimente dramatice, elevul este judecat şi asteaptă sentinţa judecătorească.
Victimă a unei atitudini profund antiromâneşti şi împotriva şcolilor cu scriere in grafia latină din regiunea transnistreană, Alexandru Bejan este exemplul cel mai elocvent al bolnăviciunii statului totalitar, în ceea ce ne priveşte pe noi tinerii.

 

Mai sus am atașat o parte din mesajul lui Alin Cristea, președintelui Consiliului Județean al Elevilor Brăila, o organizație care a luat inițiativă privind acest caz trist. În joc sunt drepturile omului, în joc este viața unui elev. Cum ar fi să fii răpit dintr-o oră de curs, mințit, forțat să faci ce nu ai face și amenințat cu tortura?

Întregul caz este descris la adresa aceasta. Haideți să dăm dovadă de solidaritate, de respect pentru demnitatea umană nealterată, de implicare și de răspundere, să semnăm această petiție care poate schimba ceva sau, dacă nu, poate contribui la schimbarea situației existente în momentul actual.