UE și Japonia câștigă la OMC împotriva practicilor ilegale ale Braziliei

UE și Japonia câștigă la OMC împotriva practicilor ilegale ale Braziliei

Curtea de Apel a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) s-a raliat argumentelor aduse de Uniunea Europeană în disputa inițiată de UE împotriva măsurilor fiscale industriale impuse în ultimii ani de Brazilia prin care erau favorizate produsele domestice braziliene în anumite sectoare printr-o serie de măsuri fiscale.

Programele respective reprezentau dezavantaje pentru industriile europene de automobile și din domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor (ITC).  Brazilia oferea o serie de avantaje fiscale în baza conținutului de elemente locale în produse și nu numai.

Industriile domestice braziliene erau avantajate și protejate prin astfel de măsuri, inclusiv exportatorii brazilieni, comerțul internațional era împiedicat prin localizarea produselor și a lanțului de aprovizionare, iar competitorii externi și consumatorii erau în dezavantaj. Conform organismului de apel din cadrul OMC, aceste măsuri erau incompatibile cu dreptul OMC.

În urma hotărârii din cadrul OMC, Brazilia va trebui să își modifice programele fiscale pentru a le readuce în acord cu reglementările OMC și să elimine fără întârziere măsurile interzise.  Cazul fusese adus în atenția OMC de către Uniunea Europeană în decembrie 2013, fiind urmat în 2015 de o inițiativă similară din partea Japoniei, cele două cazuri fiind aduse împreună. În august 2017, au fost publicate o serie de concluzii pe acest caz, iar acum a venit și hotărârea organismului de apel al OMC.

În plan comercial, între 2013 și 2017, valoarea exporturilor de bunuri europene către Brazilia a scăzut de la 40 de miliarde  (2013) la 32,2 de miliarde de euro în 2017.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.