UE condamnă acțiunea militară a Turciei în nordul Siriei

UE condamnă acțiunea militară a Turciei în nordul Siriei

Uniunea Europeană îndeamnă Turcia să oprească acțiunea militară unilaterală din nordul Siriei și să își retragă trupele de acolo. Într-o poziție comună a Uniunii Europene, aceasta condamnă acțiunea militară a Turciei, precizând că subminează grav securitatea și stabilitatea întregii regiuni.

UE prezintă principalele riscuri ale intervenției militare a Turciei în nordul Siriei, respectiv:

  • mai mulți civili în suferință și încurajează continuarea strămutărilor populației;
  • îngreunarea accesului la asistență umanitară;
  • subminarea progresului Coaliției internaționale pentru înfrângerea Daesh;
  • imposibilitatea de a furniza asistență pentru dezvoltarea și stabilizare acolo unde drepturile populației locale sunt ignorate sau încălcate.

Pe lângă acestea, în poziția UE mai sunt amintite deciziile unor state de a opri exporturile de arme către Turcia, precum și eforturile de la nivelul Națiunilor Unite pentru a ajunge la un consens în Consiliul de Securitate pentru a opri intervenția militară unilaterală a Turciei.

Uniunea Europeană sprijină unitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei. Intervenția Turciei acționează împotriva acestui demers și subminează eforturile de asigurare a stabilității în regiune.

Sute de militanți ai Daesh (ISIS) capturați și prizonieri ai kurzilor au fost eliberați de atacurile armatei turce asupra Turciei. De asemenea, steagurile Daesh au început să fluture din nou în anumite localități siriene după intervenția unilaterală a Turciei, readucând amenințarea Daesh în regiune, dar și în Europa.

Probabil poziția europeană ar fi fost mai dură, dacă lideri europeni din estul Uniunii Europene nu ar fi sprijinit poziția exprimată de președintele Erdogan, unii dintre aceștia mergând până la a transmite liderilor UE și ai statelor membre să nu mai critice Turcia.

În același timp, forțele armate turce acționează pentru epurarea etnică a zonei ocupate de populația kurdă din nordul Siriei. Deja există dovezi ale unor posibile crime de război comise în urma intervenției militare a Turciei în nordul Siriei, intervenție aprobată unilateral de președintele Statelor Unite, Donald Trump.

sursa imagine: EU – Turkey politics | Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.