Tyrant (2014)

Am văzut serialul american Tyrant (2014)

Astăzi, m-am relaxat uitându-mă la un serial cu tentă politică. Este vorba de Tyrant, o producție de televiziune americană lansată în 2014, un serial care are în primul sezon doar zece episoade, dar care vă vor face să spuneți că vreți să vedeți cât mai repede următoarea parte. Am stat de dimineață până la amiază urmărind cele zece episoade, dorind să văd ce vor mai face personajele principale, Bassam și Jamal, fii ai unui dictator oriental.

Un serial despre putere, familie și abuz într-o dictatură din Orient

Pe scurt, serialul urmărește întoarcerea fiului rătăcitor, Bassam, plecat la 16 ani în Statele Unite dintr-un stat din Orientul Mijlociu, condus de un dictator care moare, după 20 de ani, la întoarcerea sa. El duce o viață liniștită și cât se poate de normală în US, în timp ce fratele său, mult mai brutal, se pregătește să devină noul dictator. Primul sezon urmărește reîntoarcerea sa acasă și conturarea noului său rol în peisajul deloc democratic din jurul puterii. Dacă veți învăța ceva din acest prim sezon, primul lucru va fi modul în care se poate da o lovitură de stat. Totodată, veți vedea necesitatea negocierilor și câțiva pași care pot aduce un stat spre o democrație de tranziție. Bassam încearcă asta, dar sfârșește destul de nefericit după episodul nr. 10. Personajele sunt conturate foarte bine, din punctul meu de vedere. Au umbre, au lumini, dar nu știi, după anumite momente, la ce să te aștepți de la ele. Controversele sunt suficiente încât pot schimba mersul jocului, iar unele scene, din păcate, nu își au rostul în film, dar pot atrage un public mai divers pentru a-l vedea. Coloana sonoră și atmosfera sunt diferite de ceea ce ne-au obișnuit serialele americane, glorificând puțin acest serial. Pe de altă parte, serialul se prăbușește în stereotipuri asupra lumii arabe, ceea ce nu este tocmai bine. Oamenii, inclusiv familia aflată în centrul atenției, sunt conturați după stereotipuri, în marea majoritate a cazurilor. Cu toate acestea, puteți vedea și originalitatea scriitorilor. Iar dacă mai urmăriți și presa axată pe Orientul Mijlociu veți realiza că o mare parte din cele evidențiate sunt adevărate1 sau vă veți prinde la ironiile cu privire la anumite state de prin zonă.

Cuvinte cheie cu privire la acțiunea din Tyrant

Keywords: criză politică, Orientul Mijlociu, negociere, autoritarianism, revolutie, lovitură de stat, conflict, putere, diplomație, legitimitate, transfer de putere, suveranitate multiplă, drepturile omului, protest. Notă: 9

  1. mai multe detalii nu vreau []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Tyrant (2014)”

Comments are closed.