Turcia, Iran și încălcarea sancțiunilor internaționale

Turcia, Iran și încălcarea sancțiunilor internaționale

Violarea regimului sancțiunilor internaționale aplicate Iranului, fraudă bancă și spălare de bani sunt crimele pentru care un om de afaceri turc a fost reținut în martie 2017 în Florida, SUA, în probabil cea mai mare schemă de evitare a unor sancțiuni din istoria recentă, prin intermediul căreia miliarde au fost mutate din Turcia în Iran în mod ilegal (administrația Obama a justificat aprobarea acestor demersuri spunând că era vorba de niște lacune în cadrul legal).

Schemele omului de afaceri turc reținut în Statele Unite, aplaudat anterior de Erdogan și colaborator al Iranului, ar fi ajutat Iranul să evite sancțiunile internaționale prin intermediul unor bănci turcești, generând Iranului aproximativ 13 miliarde de dolari în perioada în care comunitatea internațională încerca să reducă ambițiile nucleare ale acestui stat.

În martie 2016, Departamentul pentru Justiție al SUA a reținut un director adjunct al Halkbank, o bancă de stat turcă, fiind acuzat pentru spălarea a sute de milioane de dolari prin intermediul sistemului financiar al SUA în numele Iranului în colaborare cu Zarab, omul de afaceri amintit anterior.  Folosind un cont escrow, banca turcă a folosit petrodolarii Iranului pentru a cumpăra aur trimis ulterior Iranului.

Ancheta a arătat tranzacții ilegale făcute de omul de afaceri turc sub direcția explicită a guvernului iranian, o așa-zisă șpagă de 50 de milioane de euro luată de un ministru turc al economiei pentru facilitarea schemei plus alți oficiali turci din cercul apropiat al lui Erdogan implicați.

Judecătorii au găsit bancherul turc vinovat de cinci din cele șase capete de acuzare, patru fiind de conspirație – inclusiv de conspirație pentru fraudarea Statelor Unite – și una de fraudă bancară. Rămâne de văzut dacă va urma inclusiv o sancțiune pentru banca turcă și continuarea anchetei cu dezvăluri despre alți actori. Decizia curții a fost puternic criticată de guvernul turc, dar și de președinția turcă.

Informațiile publicate în The Atlantic mai arată cum guvernul turc a oprit continuarea anchetei procurorilor turci în acest caz, ridică câteva semne de întrebare cu privire la continuarea negocierilor privind acordului nuclear iranian de către Statele Unite în contextul dovezilor privind încălcarea sancțiunilor de către Iran.

Sursă informații și descrierea cazului în The Atlantic (link).

sursă imagine: Wikimedia Commons

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.