Tu știi care sunt tipurile de aparat dentar?

Până acum nu am mai participat la nicio campanie locală Blogal Initiative, motiv pentru care voi face acest lucru cu campania „Aparatul dentar produce zâmbete largi”, un titlu sugestiv pentru ceea ce indică enunțul probei și, totodată, pentru ceea ce se întâmplă în realitate.  Este o campanie sprijinită de stomatologii de la Cris Smile.

Nu am purtat aparat dentar până acum, deși mi se părea nu numai util într-o perioadă, ci și cool. Da, ați auzit bine. Nu îmi dau seama cum am ajuns la această concluzie, dar cert este că eu conștientizam importanța și beneficiile pe care le aduce pe termen lung în crearea „zâmbetelor largi”. Cum nu sunt specialist în ortodontie (la fel ca orice alt domeniu al stomatologiei), las partea cu aranjarea corectă a dinților specialiștilor și explicarea de către acestea a rezultatelor acțiunilor pe care le execută spre binele și satisfacerea clienților.

Să revenim la aparatul dentar. Cum mi se păreau simpatice persoanele care purtau așa ceva, cred că ar fi informativ să evidențiez tipurile de aparat dentar la care puteți apela, în funcție de buget sau preferințe.

Aparatul dentar fix

Acest tip de aparat dentar are o istorie mai bogată, iar principala sa caracteristică este aceea că este fixat pe o anumită perioadă de timp, până când dinții sunt perfect aliniați. Față de un aparat dentar mobil, acesta este mai precis, iar tratamentul durează optsprezece luni sau mai mult. Printre avantajele sale sunt, așadar, faptul că este mai puțin costisitor și că îndreaptă dinții cu o mai mare precizie, dar avem și o serie de aspecte dezavantajoase precum tratamentul dureros de la început, greutatea cu care se curăță și imposibilitatea de a-l elimina în timpul tratamentului.

Aparatul dentar mobil

Cel de-al doilea tip este cel mobil, pe care îl voi caracteriza în următoarele rânduri. Este utilizat în special de copii și tineri, putând fi scos la indicațiile medicului ortodont. Evidențiem printre avantajele acestuia: este mai ieftin față de cel fix, poate fi scos de către pacient, mărește arcadele (permițând alinierea corectă a dinților și corectarea celor înghesuiți), poate fi controlat de către medic. Desigur, are și o serie de dezavantaje, fiind recomandat copiilor și tinerilor dacă poate avea efecte pozitive, nu poate trata problemele ortodontice (făcând necesară folosirea unui aparat fix ulterior), poate crea leziuni bucale sau neplăceri la început.

Aparatul dentar lingual

Este mai costisitor față de celelalte și necesită timp pentru adaptare pentru că este amplasat în spatele dinților, însă este discret, rezultatele sunt mai rapide, are un impact minim asupra alimentației și vorbirii și menține un control tridimensional al deplasării dintelui.

Aparat dentar invizibil

Cel de-al patrulea tip de aparat este cel invizibil. Orthocaps este inovator, funcționând pe baza unei metode intitulată TwinAligner, permițând două tipuri de aliniere – pentru zi și pentru noapte. Montarea sa este mai complexă, etapizată, dar există un control continuu al calității de către experți, corecția este rapidă, materialele sunt compatibile cu organismul, corectarea poate fi ușoară și de înaltă calitate. Este mai scump, dar mai ieftin în raport cu alte tipuri de aparat dentar invizibil.

Aparat dentar incognito

Acesta este ultimul tip pe care îl descriu. Despre el, am aflat că a fost inventat în 2002, relativ recent, și că este personalizat. Tratamentul poate fi costisitor, iar rezultatele se văd în circa 9-15 luni de tratament. Pacienții nu dezvoltă alergii, ocluziile grave sunt îmbunătățite, reduce apariția cariilor dentare și sunt prevenite efectele nedorite asupra dicției și alimentației.

Închei simplu, cu o părere personală despre ceea ce vedem în prezent în raportarea la aparatul dentar. Românii se feresc de vizita la un cabinet stomatologic. Cred că este un ansamblu de factori care implică educația și resursele financiare, dar și o atenție scăzută acordată sănătății. Păcat. Mă gândesc că un articol precum acesta ar putea să le schimbe unora percepție, oferindu-le informații despre tipurile diverse de aparat dentar, de exemplu, și de faptul că prețurile nu sunt aceleași pentru toate. Îmi doresc să mă plimb pe stradă și să văd lumea mai des zâmbind, îmi doresc să văd lumea fericită cu dantura refăcută și, de asemenea, pregătită de o nouă abordare asupra modului în care se raportează la stomatologie. Medicul stomatolog nu este „baubau”, ci un profesionist care ajută.

*sursă imagini: facebook.com/CrisSmile.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Tu știi care sunt tipurile de aparat dentar?”

Comments are closed.