Trudeau. Episodul cu corupția

Trudeau. Episodul cu corupția

Se reduce aura prim-ministrului Canadei,  Justin Trudeau, crescută pe plan internațional cu un important efort de promovare. Pe plan domestic, erau reduse opțiunile în această direcție, opoziția conservatoare fiind destul de slabă, cu probleme și lipsită de potențial … politic.

Prăbușirea prim-ministrului din Canada, dacă va fi, vine pe fondul unui scandal de corupție, marcat de presiuni asupra justiției și trafic de influență, printre altele. A mai trecut prin scandaluri publice importante, dar acesta pare să lovească în inima democrației.

Pe scurt, prin cabinetul lui Trudeau au fost făcute presiuni asupra procurorului general/ministrul justiției pentru a încheia un acord cu o firmă de construcții civile din Montreal pentru un acord care ar fi permis respectivei firme să evite investigațiile penale și anumite condiții și să continue să participe la licitații.

Iar gestionarea acestei crize nu pare să meargă în direcția bună pentru liderii politici aflați la guvernare în Canada, mai ales când apropiați din cabinet părăsesc barca, iar justificarea sprijinului pentru compania respectivă, cu un bogat trecut de anchete și fraude, este centrată pe protejarea locurilor de muncă și pe nevoile electoratului din zona respectivă.

Nu voi dezvolta acest subiect, ci voi recomanda câteva articole apărute în alte publicații pe acest subiect care prezintă mai multe detalii. Este greu de căzut că liberalii vor pleca de la putere în condițiile actuale, dar presiunea publică este semnificativă în acest caz, mai ales pentru un prim-ministru cu un mesaj puternic de transparență, anti-corupție și răspundere publică a politicienilor.

Jen Gerson în The New York Times: Canadian Politics Aren’t Cute. They’re Corrupt.

The Guardian, The scandal that could bring down Justin Trudeau – video explainer

Yuliya Talmazan în NBC News, Justin Trudeau vowed to change politics. Now a scandal may doom him.

AP, VoA, Trudeau’s Former Ex-Aide Testifies in His Defense

The Globe and Mail, PMO pressed Wilson-Raybould to abandon prosecution of SNC-Lavalin; Trudeau denies his office ‘directed’ her

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.