Trăiesc în țara în care consultarea publică e privată

Un decembrie negru pentru drepturile omului se poate intitula luna în care ne află, un decembrie în care se fac modificări pe proiectele de lege cu o noapte înainte de a intra la vot, în care se discută despre amnistiție și superimunitate pentru cei vinovați, în care audiovizualul public este dezasamblat de dorințele de partid, o lună dominată de proteste aproape zilnice și de abuzuri ale autorităților.

Suntem la jumătatea unui decembrie negru

Suntem la jumătatea lunii și deja se apar zvonuri privind desființarea Muzeului Țăranului Român, după ce fostul ministru (i)responsabil cu cultura și „guvernul” anti-România a comasat trei instituții de tradiție de cultură. Cultura, educația și sănătatea suferă. Ce mai rămâne de luat? Să ne gândim la lupta dusă cu mass-media și cu societatea civilă, unde legi și H.G. abia așteaptă să oprească vocile acestora.

Lista abuzurilor este imensă. Lista minciunilor și farselor o depășește. Astăzi, citeam un articol în privind reincriminarea insultei și calomniei, una dintre cele mai mari greșeli care pot fi comise când se dorește afectarea dreptului la liberă exprimare. Mai exact, era vorba despre poziția luată de 35 de organizații din întreaga lume care cer autorităților române să nu facă acest pas. Să sperăm că nu se va face, chiar dacă se merge pe principiul eliminării tuturor contestatarilor. Faptele indică aceste măsuri, iar viitorul nu este bun. Ne îndreptăm cu o viteză care a depășit-o de mult timp pe cea legală spre totalitarism.

Acțiunile pentru reincriminarea insultei și a calomniei

Organizațiile semnatare, 35 membri și parteneri ai rețelei IFEX, ne exprimăm profunda îngrijorare față de reincriminarea insultei și a calomniei de către Parlamentul României, parte a unui demers extins de modificare a Codului Penal. Acest vot anulează progresul făcut de România în ultimii opt ani în protejarea libertății de exprimare. Incriminarea insultei și a calomniei constituie un grav atac împotriva acestui drept, având efectul de a intimida acele voci care aduc critici structurilor de putere din societate, expunând abuzul, corupția și ilegalitățile.

35 de organizații susțin că se încalcă legislația internațională

Probabil, Președintele României va respinge modificările aduse și le va retrimite în Parlament. Dar trebuie să amintesc că incriminarea insultei și calomniei, conform documentului semnat de organizații precum ActiveWatch, Center for Independent Journalism Romania, Freedom House, International Press Institute, Media Watch și altele, încalcă Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și jurisprudența CEDO.

Un dialog mut, o decizie de grup, iar victima e un drept

Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coș zece ani de eforturi făcute de societate pentru dezincriminarea insultei și calomniei. Ea elimină România din rândul democrațiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune.

Închei prin a-mi exprima dezamăgirea față de modul de acțiune împotriva democrației din fiecare moment comis de Executiv și Legislativ, într-un dialog inexistent cu cetățenii. Într-un decembrie negru, statul de drept nu mai apără drepturile cetățenilor.

*sursă cover © | Dreamstime.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.