The Times of Africa și un secretar de stat român

The Times of Africa și un secretar de stat român

Un secretar de stat din Ministerul Sănătății se laudă pe Facebook cu un interviu dat pentru o revistă, The Times of Africa. Presa din România preia această informație, la fel și demnitarul român, dând mai departe „cover story”-ul. Este fabricată o întreagă narațiune care ar putea prinde.

M-am mirat. Sunt la curent cu dinamicile din Africa de vreo patru ani, iar de The Times of Africa nu am auzit niciodată. Altele sunt publicațiile.

Nu știm dacă este publicitate sau nu, dar este irelevant, căci tranziția de la publicații relevante la reviste de doi bani pentru a crea imaginea unui politician din România este un nou regres. Explic mai jos de ce. Un cover story în această publicație costă 700 de dolari. Mai mult costă reclama oferită de presa românească pentru a prelua faptul că a fost publicat un material.

Antena 3, HotNews, Aleph News, Libertatea, Digi24, DCNews, MediaStandard, și alte publicații locale au preluat informația și au dat-o mai departe ca și cum The Times of Africa ar fi vreo publicație relevantă, influentă sau ar avea vreo legătură cu Africa.

The Times of Africa nu este o revistă africană, ci una indiană. Managementul revistei este format din indieni. Conținutul nu prea are nicio treabă cu subiectele relevante din Africa sau pentru Africa. Este găzduită într-o cameră la etajul unui mall din New Delhi, India. Mai are niște colaboratori în Burkina Faso, Niger, Camerun, Ghana, Kenya și Senegal și probabil o rețea de distribuție pe acolo. Dar statele amintite de acolo reduse ca importanță pentru economia și societatea africană. Cu excepția Ghanei sau a Kenyei, celelalte nu se află în primele 20 de state africane ca PIB/capita.

Alta ar fi fost discuția dacă publicația ar fi fost distribuită în niște economii puternice din Africa sau în niște state majore.

Nu mai spunem că și în social media, aspect care este promovat pe site-ul publicației, The Times of Africa este un dezastru. Am mai mulți urmăritori pe rețelele sociale pe persoană fizică decât această publicație.

imagine: thetimesofafrica.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.