The most boring comedy

Frate, chiar n-ai vrea sa ne comparam duhorile!!!
Lume , lume, dupa ce am primit cateva sfaturi cum ca ar trebui sa ma uit la acest film, dar si convins de publicitate de care a avut parte, am pierdut doua ore din viata mea importanta si incredibila vizionand ultimul film Twilight aparut ( undeva prin anul 2010, ceva cu “Eclipse”).
In urma acestui film am ramas cu o noua definitie a termenului de vampir si anume, o replica din piatra a unui om fara sange, dar cu vase de sange observabile in ochi ( cred ca de la filmari), cu obrazii bogat vascularizati, carora le place consumul de sange de om, dar care nu consuma, de fapt, sange de om ( logic, nu?).

Nu am ce sa zic de filmare ( dat fiind ca s-a folosit un scenariu adaptat dupa romanul lui Stephenie Meyer) cu exceptia unui singur lucru : de ce am impresia ca faza cu mersul pe sub apa si inaintarea a tuturor grupati ( grupul vampirolacilor rai) sunt copiate din alt film/seria? Oricum , este doar o parare si exista mai multe astfel de evenimente petrecute in bogata istorie a cinematografiei. Mi-au placut peisajele alese pentru scenariu si m-a mai deranjat filmarea ( old-age) la faza in care cei doi sunt in casa si urca intr-un pat de undeva la etaj. Un plus pentru peisajele mirifice. Plictiseala a fost anulata un pic de cele cateva faze ( dar care erau mult prea multe) in care vampirii & varcolacii se luptau acea “armata”.

Pornind de la motto-ul “I’m hotter than you!” ( este cea mai amuzanta propozitie dupa cea cu “frate, hai sa ne comparam duhorile”) mi-am dat seama ca in replicile acestui film se ascunde, de fapt, un show de stand-up comedy. Vorbesc serios. Filmul este inceput bine cu preluarea, la fel ca in carte, a poeziei lui Robert Frost “Fire and ice”, dar este continuat incredibil de prost. M-am uitat si am constat un fir epic prea banal , usor previzibil si o poveste de dragoste old-age. Mai bine m-as fi uitat ( din nou) la filmul artistic ( tineti minte : artistic), indian, “O floare si doi gradinari” ( film de referinta in industria cinematografica) decat sa privesc o poveste fantastica cu tente ( cica reale) de adormit copii ( nici cei de patru ani nu mai adorm la asa ceva).

Multi imi vor replica ca nu am dreptul sa comentez, deoarece nu am vazut filmul, dar ideea este ca nu are cum sa lipseasca din film mai mult de jumatate din carte, deci restul e tacere. Filmul este plin de stangacii din punct de vedere al scenariului. Nu vreau sa analizez din punct de vedere psihologic cum li s-au parut unor adolescente acest film ( pentru ca ar fi o pierdere de timp, deoarece cinci milioane noua sute nouazeci si noua de mii noua sute nouazeci si noua de oameni din aproape 6,7 milioane de pe aceasta planeta ar considera acest film o experienta esuata ).

Avem, dragi cititori, o insiruire de teme suprautilizare in industria cinematografica si in romane : iubirea, alegerea ce iti va schimba destinul, gelozia, razbunarea si incercarea de a realiza un film serios, dar care va ramane in istorie ca cea mai plictisitoare comedie.

Dialogul este unul cu replici praf. S-a incercat imbunatatirea acestuia prin introducerea unor schimburi de replici cu tenta de reanimare prin ras : “Te-ai incalzi mai repede daca ti-ai da hainele jos!” ( aceasta fraza este mult prea esuata si pentru filmele din seria American Pie, Van Wilder etc); ” chiar te calc pe bataturile tale de nemuritor?” ( mult mai amuzant suna in engleza, dar cred ca si incercarea mea de traducere are o tenta comica); “Did you see?/-No, but Jacob minds are too noisy!” ( ce-i asta? Cum poti sa vezi niste ganduri ? Nu m-am prins. Oricum R. Parkinson avea o fata super amuzanta in acel moment, el numai vampir neparand sa fie).

Filmul este mai mult decat neconvingator. Acest trio : Edward – Bella – Jacob este Praf ( observati “P”-ul). Pe IMDB ii este acordata de useri nota 4,8. E mult. Pana si filmul pentru copii “Sorcerer’s apprentice” are o poveste mult mai interesanta, iar romantismul este transmis in doar doua-trei secvente mult mai bine ca in acest film. Nota mea : 2.49.

65 milioane de dolari buget? Filmul asta putea fi facut si cu 100 000 de euro de un regizor exceptional ( dar nu dau vina pe regizor, ci pe autorul cartii si pe scenarist). Ce ma uimeste este urmatorul lucru : cei care l-au vazut la cinema si au ajutat la obtinerea pana prin octombrie a vreo 300 milioane $ au stat pana la final sau au parasit sala dupa primele zece minute?

Final! Distractie placuta !

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “The most boring comedy”

Comments are closed.