Suedezii de la Ericsson vor plăti penalități de 1,2 miliarde de dolari pentru șpăgile date

Suedezii de la Ericsson vor plăti penalități de 1,2 miliarde de dolari pentru șpăgile date

Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii au anunțat că Ericsson, multinaționala suedeză din domeniul telecomunicațiilor, (Telefonaktiebolaget LM Ericsson, cu sediul central în Stockholm, Suedia) a fost de acord să plătească penalități de peste un milliard de dolari pentru soluționarea investigației guvernului american privind schemele companiei de făcut plăți necorespunzătoare în diverse colțuri ale lumii. Pe 6 decembrie 2019, o subsidiară a Ericsson (Ericsson Egipt)  și-a recunoscut vinovăția în aceste scheme ilegale.

Compania suedeză este vinovată de realizarea de uneltiri pentru încălcarea legislației Statelor Unite privind practicile corupte străine în materie de anti-mită, contabilitate și prevederi privind controlul intern. Ericsson s-a angajat să plătească amenda penală de aproximativ 520 de milioane de dolari în zece zile lucrătoare de la audierea sentinței și o penalizare de aproximativ 540 de milioane de dolari către Securities and Exchanges Commission (SEC). Pe lângă aceste plăți, compania suedeză este de acord cu impunerea unui monitor independent privind conformitatea. Aceste rezoluții privesc activitatea din Djibouti, China, Vietnam, Indonesia și Kuwait.

Potrivit Ericsson, între 2000 și 2016, compania suedeză a uneltit împreună cu alții pentru a încălca reglementările ce interzise de legislația Statelor Unite privind practicile corupte străine, dezvoltând scheme pentru plata șpăgilor, falsificării contabilității și înregistrărilor și eșuând în implementarea unor mecanisme interne de control. Prin contracte fictive și facturi false, Ericsson a folosit terți și consultanți pentru a mitui oficiali guvernamentali și pentru a administra fonduri folosite în scopuri ilicite.

De exemplu, în Dijibouti, între 2010 și 2014, Ericsson a făcut printr-o subsidiară plăți pentru mituirea unor oficiali de rang înalt pentru a obține un contract cu compania de telecomunicații deținută de stat. Contractul de aproximativ 20 de milioane de dolari viza modernizarea sistemului rețelelor de telefonie mobilă din Djibouti. Subsidiara campaniei suedeze a intrat într-un contact fictiv cu o companie de consultanță și a aprobat facturi false pentru realizarea șpăgii. Apoi, la realizarea raportului de due diligence, angajații companiei nu au divulgate relația conjugală între deținătorul companiei și un oficial de rang înalt din guvernul din Djibouti.

Mai sunt și alte situații amintite în țările de mai sus în mesajul transmis de Departamentul de Justiție al Statelor Unite. În acest caz, pe lângă amenzi și monitorizare, Ericsson a fost de acord să continue colaborarea cu departamentul american cu privire la orice investigație în lucru, incluzându-le și pe cele care privesc persoane fizice.

Oricine poate transmite Departamentul de Justiție al SUA informații privind încălcarea Foreign Corrupt Practices Act (legislația din SUA privind practicile corupte în străinătate) din 1977, legislație menită să facă ilegală efectuarea de plăți către oficiali guvernamentali pentru a obține sau menține oportunități de afaceri. Legislația privește toate persoanele fizice și juridice din Statele Unite și unor categorii de emițători de titluri de valoare, precum și persoanelor fizice și juridice străine care determină direct sau indirect efectuarea unor plăți corupte pe teritoriul SUA.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.