De ce sprijin subscripția publică pentru Cumințenia Pământului?

De ce sprijin subscripția publică pentru Cumințenia Pământului?

Subscripția publică pentru Cumințenia Pământului a adunat până acum 129.526 de euro, o sumă modestă, departe de cele șase milioane de euro. Timpul se scurge, iar mobilizarea a fost mai mult împotriva campaniei decât pentru campanie. Guvernul României a alocat cinci milioane de euro, restul urmând să fie obținuți altfel de la cetățeni prin intermediul acestei campanii.

Vă invit să vă alăturați inițiativei. Să donați o sumă în funcție de posibilități sau să dați mai departe mesajul. Cred că este un moment în care putem arăta cât de puternică mai este mobilizarea în România pentru un proiect de identitate națională. Există multe posibilități în care se poate valorifica ulterior deținirea de către statul român a Cumințenie Pământului. Și este un moment în care vedem dacă laudele pentru Brâncuși înseamnă ceva pentru noi, ca cetățeni români, în afară de vorbe goale.

Campania reprezintă o provocare pentru a vedea dacă ne pasă nouă, românilor, ca cetățeni, de un simbol național. Va arăta dacă cultura mai poate să mobilizeze sau dacă simbolurile naționale mai pot reprezenta un element de coeziune socială. Campania înseamnă mai mult decât strângerea unor bani, înseamnă și un test de încredere în statul român, având unele instituții la un nivel foarte jos în percepția colectivă.

În zece ani, statul român își poate scoate investiția pe care o face în Cumințenia Pământului, ulterior putând chiar aduce venituri la bugetul de stat. Posibil ca procedura de promovarea să nu fie neapărat cea mai eficientă. Mulți români nu au văzut opera decât în manualele de educație plastică din ciclul primar. Poate că ar trebui impulsionat mai mult actul donației printr-o vizită în locul unde va fi expusă. Certificatul de donator poate fi o motivație de ordin material, dar insuficientă.

Îmi doresc ca, la final, opera să ajungă statului român pentru că ar însemna că noi, toți, suntem parte a corpului colectiv ce este preocupat de un element de patrimoniu universal. Este un element de tezaur național, cu o valoare, din punctul meu de vedere, subiectivă. Cred, totodată, că restituirea banilor dacă nu se strânge întreaga sumă este o tâmpenie, având în vedere că statul poate interveni în completarea sumei (printr-o rectificare bugetară din care Ministerul Culturii să iasă pe plus) și actualii proprietari pot fi încurajați să mai scadă din sumă prin intermediul unei noi runde de negocieri, altfel nu aș vrea să consider atitudinea lor decât ca un caz de corupție morală. O amăgire și dezamăgire națională plină de complicități.

Puteți dona și afla mai multe informații la www.brancusiealmeu.ro.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.