Spectrul intoleranței

Spectrul intoleranței

O biserică vandalizată, injurii în spațiul public la adresa evreilor, simboluri naziste pe pereți. Este România anului 2021, de fapt este chiar București 2021.

Varianta superficială a discursului public este imediat să asemănăm aceste evenimente cu ascensiunea AUR, chiar dacă în București AUR a avut doar 27.000 de voturi, sub 5% din voturi și, în timp ce am avut nenumărate exemple de derapaje de neierat din partea PSD, PNL și chiar de la USR în ultimii ani (între timp, migrația spre AUR a respectivilor a devenit mai evidentă). Ne amintim situația fostului viceprimar PSD și discursurile sale antisemite.

Să le luăm pe rând.

„Jidan” este un termen injurios la adresa evreilor. A fost folosit constant în toate mișcările genocidare și masacrele la adresa acestora, în retorica îndreptată spre justificarea acestor evenimente și în transmiterea unor stereotipuri și prejudecăți negative cu privire la evrei. Încărcătura simbolică cu care vine acest termen este una profund negativă și dincolo de disprețuitor. Actrița Maia Morgenstern ne spune că într-o reuniune selectă s-a trezit cu folosirea acestei exprimări. Poate cel mai grav este că după este remarcată problema nimeni nu are nicio reacție și nu înțelege care este problema.

În București, Sectorul 6, Drumul Taberei, găsim însemne naziste, svastici pe blocuri. Nu este o noutate și nu este doar cazul acelui cartiere. În multe locuri din București sunt la vedere. Deși sunt interzise conform legii, nimeni nu reacționează. La un moment dat, am trimis niște notificări autorităților locale pe această temă, dar nicio reacție. Într-un stat de drept, inclusiv desenatorii acestor însemne ar fi cu dosar penal și cu cerere de închisoare. Avem actele de vandalizare propriu-zise și promovarea unor însemne naziste. În București și în alte orașe nu pare o problemă pentru administratorii clădirilor cu astfel de mesaje.

O biserică din Parcul IOR din Sectorul 3, unul dintre cele mai mari parcuri, a fost vandalizată. Din nou cu încărcătură simbolică. Provocarea este făcută ca la carte, adunând împreună semne ale tuturor celor împotriva cărora Coaliția pentru Familie și succesorii au militat: comunitatea LGBT, Antifa și BlackLivesMatter. Un prilej pentru Patriarhia Română se se lupte cu ideologia neomarxistă. Mesajul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei este dizgrațios, incitare la ură asemenea celor care au vandalizat biserica. Nu ezită să ne spună prin atacurile lansate că persoanele care, din anumite motive, nu pot face copii nu aparțin firescului. Dacă e mimetism al BLM sau Antifa, este unul prost făcut. Rămân organele de anchetă să stabilească vinovații pentru vandalizare și să îi trimită în instanță pentru că vorbim de acte penale. Nu știu dacă acea biserică are camere de supraveghere, dar sunt recomandate.

Spectrul intoleranței este aici. Radicalizarea și extremismele nu au ce căuta într-o societate democratică, iar cei care acționează în acest sens trebuie să suporte rigorile lege. Dacă legea nu se aplică, atunci avem o problemă gravă. Despre forțele politice, sociale și religioase care promovează sau cad în capcana discursurilor care incită la intoleranță, îndemnul este să reflecteze. Ura și intoleranțe nu sunt nici creștinești, nici dovezi de patriotism, precum și departe de orice formă de emancipare.

P.S.: Iar dacă Biserica Ortodoxă Română vrea să își facă partid asemenea perioadei interbelice, sper că are o analiză SWOT făcută, căci riscă să dispară de pe scena religioasă.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *