Social media, libertatea de exprimare și dezinformarea

Social media, libertatea de exprimare și dezinformarea

Franța. Într-un dialog cu presa pe 3 ianuarie, Emmanuel Macron a anunțat pregătirea unei legislații mai puternice pentru protejarea democrațiilor liberale și a vieții democratice – o lege pentru combaterea știrilor false și o lege pentru reformarea audiovizualului.

Proiectul de lege anunțat își propune să lupte cu difuzarea informațiilor false în perioada campaniilor electorale, fiind axată pe creșterea transparenței media și blocarea canalelor care propagă informații false online. Câteva direcții în care va acționa legislația propusă:

  • obligarea platformelor social media pentru dezvălui identitatea celor finanțează promovarea conținutului și impunerea unor limite ;
  • împuternicirea judecătorilor să închidă accesul la situri unde apare astfel de conținut și să dea jos conținut;
  • mai multe competențe pentru autoritatea din domeniul audiovizualului din țară pentru „a lupta cu încercările de destabilizare ale canalelor de televiziune controlate sau influențate de state străine”.

Încă nu se știu toate detaliile proiectului, însă primele anunțuri au provocat reacții din partea opoziției conservatoare și naționaliste, The Atlantic reia poziția unui deputat conservator, Bruno Retailleau, care a precizat că „numai regimele autoritare îți propun să controleze adevărul”, și a contracandidatei la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen, care critică controlul libertății de exprimare pe internet și judiciarizarea suplementară a societății, expriminându-și îngrijorări față de cei care vor avea puterea de decizie privind stabilirea dacă o informație este sau nu falsă.

Alți spun că legile respective merg, de fapt, în alte direcții: avertizarea împotriva politicilor relaxate ale rețelelor sociale, protejarea economiei informațiilor și media naționale, oferirii unui răspuns în baza dinamicii din Germania și un răspuns către giganții din domeniul tech.

Însă sunt și alte critici la adresa demersului președintelui Macron. În Franța, difuzarea de informații de presă false este deja interzisă din 1881 de legea privind libertatea presei, iar difuzarea informațiilor false în perioada campaniilor electorale este interzisă de codul electoral francez, specialiști în dreptul presei  amintind că inclusiv lupta cu dezinformarea pe rețelele sociale se poate duce în baza legii din 1881.

Mai multe informații:

  1. The Atlantic, 6 ianuarie 2017, Macron’s war on ‘fake news’;
  2. Le Monde, 3 ianuarie 2017, Macron veut une loi contre les fausses informations en période électorale;
  3. Liberation.CheckNews.fr, 4 ianuarie, M. Macron veut faire tomber les “fake news” sous le coup de la loi, a-t-il dit, est-ce juridiquement possible ? Qui peut engager la procédure? Quelles limites?;

Germania. Legea împotriva discursului instigator la ură, știrilor false și conținutului ilegal aprobată anul trecut a intrat în octombrie, cu un timp de pregătire pentru rețele sociale până la finalul anului 2017.

Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) vine cu sancțiuni dure la adresa rețelelor sociale care nu acționează conform condițiilor legale. Sute de persoane au fost angajate de rețele sociale importante pentru a monitoriza postărilor și răspunde plângerilor.

În ce direcții acționează NetzDG:

  • obligarea siturilor să elimine conținutul ilegal (și în 24 de ore de la notificare), sancțiunile ridicându-se până la 50 de milioane de euro dacă nu fac asta;
  • obligarea siturilor sociale care intră în prevederile legii să înființeze facilități de raportare a postărilor către staff, cu 24 de ore termen pentru eliminarea conținutului ilegal sau o săptămână în cazurile complexe.

Acuzațiile privind impactul legii merg de la  forma vagă a legii la promovarea cenzurii și autocenzurii, la încurajarea trecerii în partea întunecată a internetului, la limitarea libertății legii, la descurajarea platformelor sociale, limitarea influenței giganților din social media și nu numai.

Și cum legea a intrat în aplicarea, un lider al AfD, principalul partid de opoziție în Bundestag, a obținut suspendarea conturilor de Twitter și Facebook pentru criticarea unui tweet în arabă al poliției din Koln, cazul fiind transmis de poliția din Koln procuraturii pentru investigare pentru incitare la ură.

Mai multe informații:

  1. BBC, 1 ianuarie 2018, Germany starts enforcing hate speech law;
  2. CNN, 2 ianuarie 2018, Twitter blocks far-right leader as Germany tightens hate speech law;

Provocările aduse de măsurile împotriva știrilor false și discursului instigator la ură includ multe îngrijorări pentru apărătorii libertății de exprimare, de la potențialul asupra cenzurii, autocenzurii și abuzului la posibilele efecte contrare pe care le pot avea asupra drepturilor și libertăților fundamentale și nu numai.

sursa imagine scyther5 / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.