Și europarlamentarii primesc pensii speciale…

Și europarlamentarii primesc pensii speciale…

Argumentele oferite de fostul prim-ministru social-democrat Victor Ponta privind ipocriza din fața demersului PNL-PSD în care se prefac că elimină pensiile speciale mi-au atras atenția (Digi24.ro).
În primul rând, pentru că acesta nu oferă soluții populiste, iar critica e bazat pe argumente reale. În al doilea rând, pentru că prezintă efectele negative ale unei astfel de măsuri – cum ar fi distrugerea perspectivelor aviatorilor.
Mi-a atras atenția critica adusă ipocriziei unor eurodeputați. El îi numește doar trei nume apropiate de fostul PDL – Dacian Cioloș, Theodor Stolojan, Traian Băsescu. Mai sunt și alții, inclusiv soția sa. Victor Ponta ridică o problemă serioasă cu ipocrizia pensiilor speciale. Calculată la anii de mandat, pensia specială a europarlamentarilor este semnificativă. Este plătită tot din fonduri publice, practic din banii cetățenilor europeni, inclusiv cei români. Sunt deja peste o sută de europarlamentari care din 2005 au stat pe fotoliile din Parlamentul European.
 
Personaje precum Daciana Sârbu, Dacian Cioloș, Elena Băsescu, Vasile Blaga, Viorica Dăncilă, Rareș Bogdan, Eduard Hellvig, Cristian Bușoi, Ramona Mănescu, Monica Iacob-Ridzi, Rovana Plumb, Dan Nica, Clotilde Armand, Adrian Severin, Maria Grapini, Gheorghe Falcă și încâ vreo sută vor primi pensie special din banii cetățenilor pentru că au fost europarlamentari, deși nu au făcut nimic relevant din acea poziție. Mai mult, unii dintre ei au rămas doar cu vizitele la mall, câteva sute de mii de euro în conturi și pensia specială plătită din banii cetățenilor europeni.
La fel ca parlamentarii români, care au o activitate mult mai complexă și cu mult mai multe bătăi de cap față de eurodeputați, cei de la Strasbourg și Bruxelles sunt și mai „penali”, și mai puțin „penali”. Vor primi pensii speciale, pe lângă alte privilegii. În același timp, mulți vorbesc în România despre tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar, în realitate, drumul către Bruxelles pentru mandatul de europarlamentar le aduce și lor pensii speciale. Și nu vorbesc la Bruxelles împotriva pensiilor speciale pentru că știu că nu îi bagă nimeni în seamă cu initiative populiste și, raportându-ne la ce se întâmplă în țară, de demagogi.
imagine: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – sursă: EP

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.