Sezonul prezidențialelor americane. Alegători îngrijorați în pandemie

Sezonul prezidențialelor americane. Alegători îngrijorați în pandemie

Alegerile în condiții excepționale nu sunt o noutate. Problema este că puțină lume conștientizează importanța acestora. De ce? Pentru că vedem clar impactul oamenilor nepregătiți care au ajuns să se ocupe de coordonarea și realizarea demersurilor necesare pentru a ieși cu bine din această stare excepțională. Au avut loc alegeri în timpul războiului, au avut loc alegeri în timpul foametei, au avut alegeri în timpul altor epidemii. Chiar și acum în pandemie vedem situații în care alegerile s-au organizat, cu eforturi logistice mai mari, dar s-au organizat cu bine în anumite cazuri.

Problema este că apare nesiguranța. Condițiile sanitare vor face ca multe persoane vulnerabile să aleagă să nu participe la vot, deși au un cuvânt de spus. Fiecare persoană are un cuvânt de spus, la fel cum fiecare persoană plătește TVA când merge să cumpere ceva de la magazin. Soluția este urna mobilă, iar pentru acest lucru este nevoie de o campanie specială de informare, cu mult mai multe eforturi față de alte cazuri.

În alte locuri, acolo unde există votul prin corespondență, situația arată un pic diferit. În Statele Unite, de exemplu, sunt temeri față de posibilitatea de fraudare a alegerilor prezidențiale pe fondul votului prin corespondență. Iar acest lucru afectează decisiv legitimitatea rezultatelor, fie că a existat sau nu frauda discutată. Acest lucru poate duce inclusiv la neacceptarea de către unii candidați sau de către unele părți a rezultatelor alegerilor, ceea ce poate implica, în scenarii mai puțin optimiste, și mișcări importante care să conteste ordinea socială. Un sondaj Reuters/IPSOS indică faptul că 80% dintre alegătorii înregistrați ca republicani sunt preocupați de faptul că o creștere a votului prin corespondență ar aduce mai multe riscuri de fraudare la scară largă a alegerilor. Această preocupare este întâlnită și la democrați, cu aproximativ 7 din 10. Mai sunt și alte preocupări ce țin și de mecanismele și procesele care ar putea să obstrucționeze alegerile.

Partea bună este că sunt soluții. Trebuie să fie și voința politică pentru a implementa adecvat aceste soluții.

sursa imagine: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *