Aceasta este una dintre campaniile AVAAZ.org aflate în desfășurate pe plan mondial chiar acum:
Dragi prieteni,
Cea mai mare companie din lume va începe în câteva zile să foreze după petrol în Arctica, patria balenelor și a urșilor polari. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA poate să oprească aceste planuri, dar depinde de noi să îi cerem să ia atitudine și să salveze Arctica acum!
Șefa Agenției pentru Protecția Mediului, Lisa Jackson, poate retrage autorizaţia de exploatare a companiei Shell, pentru că navele acesteia nu îndeplinesc condițiile de protecție a mediului, încălcând astfel termenii autorizației. Activiștii pentru protecția mediului trag semnale de alarmă, dar dacă nu provocăm un scandal global uriaș, compania Shell își va folosi influența și Arctica va deveni o zonă deschisă pentru afacerile cu petrol.
Lisa Jackson a ținut piept industriei energetice și cu alte ocazii, dar Shell este un Goliat care nu se va da bătut prea ușor. Nu mai avem mult timp la dispoziție, haideți să facem din această decizie o linie de demarcație care protejează această minunată zonă sălbatică împotriva tentativelor de a o transforma într-un câmp petrolier. Dați click mai jos pentru a îi scrie Lisei Jackson un mesaj și trimiteți acest e-mail mai departe – haideți să o bombardăm cu mesaje de susținere pentru salvarea Arcticii:
http://www.avaaz.org/ro/save_the_arctic/?bNahLcb&v=16650
Arctica se topește mai repede decât prevăzuseră oamenii de știință. Schimbările climatice duc la creșteri periculoase ale temperaturilor. Chiar săptămâna trecută o bucată de ghețar lungă de aproape 40 de kilometri s-a despins din Groenlanda. Conform anumitor estimări, în doar 4 ani Arctica va fi complet lipsită de gheață în timpul lunilor de vară. Temperaturile vor crește și mai mult, ducând la topirea stratului de gheață din Groenlanda, ceea ce va provoca o creștere cu până la 6 metri a nivelului mării.
Din perspectiva altora, acest dezastru natural reprezintă “goana după aur” a secolului 21. Anumite companii și țări care urmăresc câștiguri de miliarde, stau la rând pentru a își lua partea lor de petrol, gaze naturale și minerale. Pentru ei, Arctica nu este patria balenelor și a urșilor polari, ci doar o nouă frontieră, iar acesta este unul dintre motivele pentru care națiuni ca SUA, Canada și Rusia s-au străduit ani la rând să blocheze tratatele privind încălzirea globală.
Alegerea este una simpla: de o parte sunt oamenii și viitorul planetei, iar de celalaltă este creșterea profiturilor marilor companii petroliere, care vine la pachet cu șanse de 40% de a cauza o deversare de petrol catastrofică. Dacă Lisa Jackson le dă acum autorizația celor de la Shell, atunci Exxon, Chevron și celelalte mari companii vor acoperi aceste frumoase peisaje înghețate cu stații petroliere, pompe și țevi murdare. Haideți să îi cerem urgent Lisei Jackson să oprească compania Shell înainte de a fi prea târziu. Dă click acum pentru a îi scrie un mesaj și trimite acest e-mail prietenilor tăi:
http://www.avaaz.org/ro/save_the_arctic/?bNahLcb&v=16650
Forările din Arctica au fost deja condamnate de guvernul britanic, de companiile de asigurări și de către Paza de Coasta a Statelor Unite, iar săptămâna trecută Greenpeace și alte organizații au declanșat proteste de stradă. Dar pentru a opri această nebunie trebuie să ne unim cu toții și să țintim singura persoană care îi poate pune capăt. Haideți să ne asigurăm că Arctica este în afara pericolului exploatărilor petroliere și că este protejată ca o parte esențială a patrimoniului natural global.
Cu speranță,
Iain, Alice, Sam, David, Aldine, Diego, Ricken și restul echipei Avaaz
Mai multe informații:
Descopera.ro: “Groenlanda îşi pierde scutul de gheaţă”
Economica.net: “Shell, în vizorul ecologiştilor”
Rolling Stone: “Noi calcule terifiante privind încălzirea globală”
The Guardian: “Marii exploatatori de petrol și gaze naturale pun în pericol zonele sălbatice ale Arcticii”
Dutch News: “Shell este cea mai mare companie din lume”
New York Times: “Shell încearcă să schimbe condițiile de calitate a aerului pentru foraj arctic”
LA Times: “Ce ar însemna o deversare de petrol în Arctica?”
http://articles.latimes.com/2010/may/06/nation/la-na-oil-arctic-20100506
Am atașat newsletterul primit în speranța că veți lua atitudine și veți trimite mesajul.