Să lăsăm Turcia să se autoguverneze

Să lăsăm Turcia să se autoguverneze

Situația Turciei este tragică, dar nu a început acum. Reformele constituționale din 2007 și 2010 au fost mult mai periculoase ca cea propusă acum referendumului, însă opoziția față de Erdogan a fost mai slabă. Vorbim de acele reforme care au permis o serie de abuzuri și care au lăsat neterminat procesul prezidențializării statului. Acum a venit momentul ca acest proces să fie încheiat, iar Turcia să își continue drumul prin care să sporească bunăstarea propriilor cetățeni.

Referendumul din 16 aprilie a demonstrat că democrația turcă funcționează, a renăscut opoziția confuză și a demonstrat că Erdogan și AKP vor avea mari dificultăți în a guverna într-o atmosferă polarizată. Derivele autoritare într-un astfel de mediu, chiar și cu complicitatea tuturor partidelor de opoziție, nu au cum să vină cu rezultate pozitive, însă o guvernare inteligentă și calmă, stabilă și predictibilă va aduce rezultate. Mandatul actualei puteri este legitimat prin rezultate, fie că vorbim de rezultate economice sau de securitate, precum și pe sprijinul popular.

La ora redactării articolului, tabăra în favoarea lărgirii puterilor prezidențiale câștigase referendumul cu aproximativ 51%, iar opoziția anunțase că va contesta 37%-60% din voturi. Toate acestea vin după o campanie dinamică pe toate fronturile în care fiecare parte s-a implicat enorm.

sursa imagine: ballot box Turkey/Shutterstock.com

Într-adevăr vorbim de o serie de probleme critice unei democrații dezvoltate, precum independența și nivelul de dezvoltare al unor instituții, corupția generalizată, abuzurile asupra drepturilor omului, polarizarea națiunii și altele, dar să vedem situația despre care nu vorbește nimeni:

  • crizele politice și alte probleme care apăreau înainte de alegerea directă a președintelui și dificultățile în luarea deciziilor cauzate de un sistem hibrid care, în funcție de influența președintelui sau a prim-ministrului, unul dintre ei devenea inutil;
  • viitoarea criză de succesiune la conducerea politică a Turciei;
  • problemele de dezvoltare pe care le-ar cauza o schimbare de regim în acești ani;
  • obstacolele de natură constituțională, parlamentară, executivă sau judiciară în promovarea reformelor necesare pentru modernizare și dezvoltare;
  • insecuritatea granițelor și crizele din imediata apropiere la care este expus statul;
  • compromisurile făcute de Turcia riscându-și securitatea propriilor cetățeni pentru a proteja alte state, „alte state” care au promis niște pachete financiare de ajutor pe care le întârzie;
  • orientarea pro-europeană a stabilimentului politic în pofida cunoașterii situației că Turcia și UE nu sunt pregătite pentru integrare.

Indiferent de rezultatul final, democrația a câștigat în Turcia referendumul din 16 aprilie 2017. O opoziție puternică înseamnă o guvernare mai prudentă, o întărire a puterilor executive și prezidențiale înseamnă creșterea dezvoltării socio-economice și o guvernare orientată spre rezultate, întrucât nu va mai putea spune că alți actori blochează reformele sau că nu deține pârghiile necesare. O victorie a taberei lui Erdogan înseamnă mai multă presiune pe guvernare.

Turcia este un stat membru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), statut la care România aspiră. Turcia are un PIB/capita (PPP) de aproximativ 20.000 de dolari pe an, în timp ce România de aproximativ 22.000 de dolari, însă cel neajutat este mai mare cu câteva sute de dolari pentru Turcia față de România. Turcia își propune să ajungă a XVI-a economie a lumii până în 2023 și a XII-a până în 2050, precum și să plătească mai bine forța de muncă.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.