S-a lansat apelul pentru Capitala Tineretului din România

Capitala Tineretului din România

2 mai înseamnă Ziua Tineretului din România. Dar mai înseamnă ceva. Este vorba de lansarea apelului pentru noul program Capitala Tineretului din România, un titlu acordat orașelor care vor să dovedească sprijin real pentru participarea tinerilor, demers inițiat de Consiliul Tineretului din România, Federația SHARE, Grupul PONT și Banca Comercială Română. De menționat este și faptul că ideea este sprijinită și de Guvernul României prin Ministerul Tineretului și Sportului.

Localitățile de rangul I, II sau III din România, municipii și orașe, pot aplica pentru a obține acest titlu. Calendarul depunerii acestor aplicații este deschis începând cu 2 mai. Totodată, și sectoarele Capitalei pot aplica pentru a beneficia de această titulatură care le poate aduce anumite beneficii atât de imagine, cât și prin intermediul inițiativelor și fondurilor pe care le pot atrage pentru anul în care vor fi Capitala Tineretului din România. Desigur vor exista și obligații pentru orașul ales de juriul independent format din experți din mediul public și privat.

Până pe 1 mai 2017, Timișoara poartă titlul de Capitala Tineretului din România. Este momentan un program-pilot, iar inițiatorii răsplătesc astfel modul în care Timișoara sprijină sectorul de tineret.

Calendarul selecției Capitalei Tineretului din România:

2 mai – 1 iulie – perioadă de transmitere a intenției de participare și a conceptului de candidatură;

15 august – publicarea orașelor selectate pentru a depune candidatura completă în competiție;

15 octombrie – termen limită depunere candidatură completă;

noiembrie1 –  anunțarea câștigătorului și decernarea titlului.

sursa imagine: group of teens / Shutterstock.com

Documentația necesară pentru transmiterea candidaturii

Inițiatorii au publicat modalitatea prin care orașele și sectoarele își pot exprima intenția, respectiv documentația care trebuie transmisă electronic la haisavorbim@capitalatineretului.ro.

 1. conceptul candidaturii –2 cuprinzând răspunsuri la următoarele întrebări, în ordinea lor:
 • De ce dorește să devină orașul Capitala Tineretului din România?
 • Care este situația curentă a tineretului, infrastructurii de tineret și a organizațiilor de tineret la nivel local?
 • Care este conceptul candidaturii și care sunt domeniile, prioritățile specifice urmărite?
 • Cum vor participa tinerii în pregătirea și implementarea unui astfel de program?
 • Ce resurse pot fi mobilizate pentru implementarea acestui program? Cum se manifestă dorința municipalității de a se implica financiar într-un asemenea program?
 • Care se dorește a fi impactul programului asupra orașului pe termen mediu?
 1. scrisoare de intenție din partea orașului candidat, semnat de primar (sau persoana desemnată să reprezinte localitatea)
 2. scrisoare de intenție din partea unei structuri de tineret reprezentative la nivelul localității (sau o coaliție formată de organizații de tineret pentru această cauză, dacă nu există o structură de reprezentare la nivel urban)
 3. orice document (maxim 3) pe care candidatul îl consideră important în consolidarea intenției transmise prin candidatură.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Consiliului Tineretului din România (link) și, în viitor, pe site-ul competiției Capitala Tineretului din România (link).

 1. data exactă urmează a fi comunicată după a doua rundă []
 2. document având maxim 16 pagini []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.