România și Turcia, potențial neexploatat

România și Turcia, potențial neexploatat

Deși este în interesul României să își dezvolte relațiile cu Turcia și să aibă în apropiere un stat stabil, sigur, dinamic și prosper, liderii politici din România preferă să urmeze o politică externă în dezavantajul cetățenilor români.

Până și Donald Trump l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru rezultatul avut în cadrul referendumului, deși Departamentul de Stat critică o serie de nereguli în desfășurarea procesului electoral.

Turcia este primul partener comercial al României în afara Uniunii Europene și al cincilea partener comercial la nivel global, cu schimburi comerciale la nivelul celor pe care România le are cu Marea Britanie, iar investițiile firmelor turce în România depășesc 4 miliarde de euro.

Există mai multe modalități prin care potențialul cooperării bilaterale în ceea ce privește economia poate fi transformat în realitate, dar aceasta este altă discuție. Nu cred că este momentul să neglijăm acest stat din vecinătatea apropiată, chiar dacă am putea împărtăți pe anumite dosare priorități diferite.

sursa imagine: Handshake Romania – Turkey/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.