România pierde lupta cu corupția. Indicele percepției corupției publicat

România pierde lupta cu corupția. Indicele percepției corupției publicat

Transparency International a publicat raportul privind indicele percepției corupției (CPI) pentru anul 2019. Indicele percpeției corupției măsoară 180 de țări și teritorii cu privire la percepția nivelului de corupție în sectorul public, potrivit experților și oamenilor de afaceri. Percepțiile sunt agregate într-un scor pe o scală de la 0 la 100, unde zero înseamnă extrem de corupt, iar 100 foarte curat.

Anul acesta, în topul CPI se află Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Singapore, Suedia, Elveția, Norvegia, Olanda, Germania și Luxemburg, cu scoruri între 80 și 87. Au existat scandaluri faimoase și în aceste țări, dar se remarcă cu o redusă percepție a corupției. La capătul corupției extreme se află Somalia, Sudanul de Sud, Siria, Yemen, Venezuela, Sudan, Guinea Ecuatorială, Afghanistan, Coreea de Nord și Libia.

Cu 44 de puncte, România împarte pozițiile 70-73 cu Ungaria, Africa de Sud și Suriname, ușor deasupra unor state precum Jamaica, Benin sau China. Cu 44 de puncte, România este mai aproape de punctul extrem al corupției (0) decât al integrității (100). Trendul este descendent, România fiind în urma unor state est-europene precum Georgia, Muntenegru sau Belarus. De asemenea, state precum Rwanda, Arabia Saudită, Croația, Iordania sau Argentina apar în indexul percepției corupției pe o poziție superioară celei a României.

Cu acest raport al situației percepției corupției, Transparency International lansează șapte recomandări pentru reducerea corupției și restaurării încrederii în politică. Recomandările TI includ o mai bună gestionare a conflictelor de interese, controlul finanțării politice, consolidarea integrității electorale, reglementarea activităților de lobby, rezolvarea problemei tratamentelor preferențiale, împuternicirea cetățenilor și consolidarea echilibrului între puteri. Mai multe acțiuni în domeniile amintite anterior pot fi implementate pentru consolidarea integrității publice și reducerea corupției.

Raportul este disponibil la adresa aceasta (link). Tot acolo este disponibil setul de date, aspectele metodologice în baza cărora a rezultat acest indice, precum și alte informații utile. Indicele percepției corupției este realizat anual de către Transparency International din 1995.

imagine: Transparency International

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.