România, Mozambic și Burkina Faso

Știm cu toții că naționala din Burkina Faso, la fotbal, stătea mai bine ca România pe plan mondial în clasamente. Ca o confirma a degradării unei națiuni, vin cu următorul citat dintr-o știre de pe stirileprotv.ro:

Cand am venit aici pentru prima data, a trebuit sa ma intorc un pic si sa plang, era prea mult. Am fost in Africa de mai multe ori, in Mozambic, in Burkina Faso, dar nu a fost nicaieri la fel de rau ca aici“, a spus Peter, artist in Olanda.

Nu contează că sunt rromi sau țigani, nu contează, căci tot români sunt și reflectă și eu starea societății și a țării. Asta e scuză falsă. Important este că România stă foarte prost. Spuneam că aparținem lumii a treia. S-a adeverit. Vestici drogați, alcoolici și depresivi au ajuns la concluzia că în România este mai rău ca în Africa.

Intr-un cartier marginas din Bacau ii gasim pe cei 12 olandezi. Au venit in Romania sa se vindece de alcoolism, dependenta de droguri si depresie. Dar nu intr-o statiune, ci intr-un cartier de oameni necajiti si murdari.

Cel puțin funcționează ca unt tratament și ajută la dezvoltarea țării noastre. Parcă văd cum se face: beneficiarii se uită, iar ăștia muncesc. E logic, e românesc. Nu e vina lor că după douăzeci de ani de la căderea comunismului, că în mileniul trei, este așa. Nu sunt numai oameni necăjiți, ci sunt manipulați, sprijiniți să fie negăjiți, să mărească rata analfabetismului și să strice imaginea țării. Acei oameni „murdari” sunt doar păpușile.

Ca sa pretuiasca viata la adevarata ei valoare, au fost cazati la niste familii de tigani, care nu au dupa ce sa bea apa. Pusi in fata acestei realitati dure, cu totii si-au dat seama ca dependenta de alcool sau de droguri, poate fi un moft in comparatie cu saracia.

Mă bucur că funcționează ca descoperire a sensului vieții. Apa nu trebuie băută după ceva, însă poate îi învață ăștia să cultive porumb, eventual să muncească. Realitatea nu-i dură, ci amuzantă.

“Oricat de rau iti este tie, altora poate sa le fie oricand mult mai greu”. Plecand de la aceasta filosofie simpla, niste olandezi, care au gustat din plin din placerile interzise, au venit sa se vindece la noi.

Ăsta este primul paragraf, bolduit. Mă gândeam la alte plăceri când am început să citesc și chiar avea legătură cu vindecarea…

Tiganii nu sunt insa la fel de deprimati. Ba dimpotriva, s-au bucurat cand au vazut ca strainii s-au apucat sa le repare casele, parte din programul de terapie. Printre cei care nu-si mai dadeau sanse, este si Robert, un bucatar in varsta de 40 de ani. Ajunsese sa bea un litru de tarie pe zi. Cind a vazut ca si-a pierdut casa si familia, a vrut sa se sinucida.

Exact cum spuneam. Se uită cum alții muncesc. Și nu este o atitudine a țiganilor. Cât despre Robert, înseamnă cu nu știe cum e să bei zilnic 5 litri de țuică/rachiu/palincă. Cunosc persoane care ar râde de el. Serios, doar la atât rezistă? Și nu și-au pierdut casa, chiar dacă s-au luptat cu soțiile (asta când ele nu erau în situația identică). S-a lăsat cu diverse obiecte aruncate unul după altul, strigături, țipete și lista continuă. Iar despre sinucis, nici nu se pune vorba. Mai bine cazi din de la 15 metri pe jos, accidental, stai două luni în spital, coaste și mâine rupte, te întorci la muncă în situația… alcoolică și … se repetă căzătura și așa mai departe. Eventual faci o pauză de câteva zile pentru un ceai… sau doar ceai.

ASTA-i ROMÂNIA!