Revoluția digitală, o prioritate a liderilor europeni la summitului G20

Revoluția digitală, o prioritate a liderilor europeni la summitului G20

Înainte de summitul G20 din Hamburg, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au ieșit cu o scrisoare comună în care evidențiază nouă subiecte pe care le vor discuta.

Scrisoare cuprinde angajamente de la reforma economiei mondiale și încurajarea sistemului comercial multilateral la planul de acțiuni împotriva schimbărilor climatice, problematica evitării și evaziunii fiscale, lupta împotriva terorismului și finanțării terorismului și nu numai.

Printre aceste subiecte se află și revoluția digitală. Redau mesajul celor doi lideri europeni:

Atingând potențialul revoluției digitale

„Cu un intern sigur, fiabil, deschis și accesibil, digitalizarea poate duce mai departe productivitatea și dezvoltarea sustenabilă. Vom căuta cooperarea G20 pentru a dezvolta standarde comune pentru rețelele de comunicare mobilă de a cincea generație și pentru servicii și produse digitalizate interoperabile; promovarea unui flux liber al informației respectând în același timp cadrele legale pentru confidențialitate și protecția datelor persoanle; menține competiția corectă în mediul digital; și aborda amenințările cibernetice. Vom sublinia nevoia pregătirii pentru impactul profund al digitalizării și automatizării asupra muncii, prin investiții în competențe digitale și adaptarea sistemelor de securitate socială pentru ca lucrătorii să beneficieze de pe urma acestora în toate aranjamentele de muncă.” (traducere proprie)

Trei elemente aș dori să subliniez aici, căci s-ar putea să avem probleme cu revoluția digitală:

sursa imagine: digital revolution/Shutterstock.com
  1. Uniunea Europeană încurajează inovarea în mediul digital și luptă pentru un mediu digital fără bariere. Acesta ar trebui să fie un semnal pentru mediul privat de a depăși granițele naționale și cele europene cu produsele și serviciile digitale pe care acestea le oferă.
  2. Competiția echitabilă/corectă în mediul digital este adusă în discuție, ceea ce se reflectă în mediul economic și politic, în principal. Asta înseamnă inclusiv asigurarea unui mediu în care să existe egalitatea de oportunități și în care practicile concurențiale să fie drepte.
  3. Accentul pus pe impactul social al digitalizării. Mesajul este clar: dincolo de investițiile în competențe digitale, este nevoie de reforma sistemelor sociale neadaptate acestui factor. Este deschisă inclusiv dezbaterea despre viitorul muncii și impactul digitalizării și automatizării asupra sistemelor de securitate socială, acordurilor de muncă, drepturilor și responsabilităților lucrătorilor și lista poate continua.

De ce am scris această postare? Pentru că România face parte din Uniunea Europeană  și va simți puternic prioritățile europene în domeniul digital. Suntem pregătiți să le utilizăm? Deocamdată, dezbaterea lipsește, măsurile nici atât, viziunea este doar în câteva locuri, locurile de muncă sunt vulnerabile, iar la inovare suntem pe ultimul loc în Uniune.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.