Reușite acceptabile pentru România la Summitul NATO de la Varșovia

Reușitele României la Summitul NATO de la Varșovia

În principiu, România are parte de niște reușite decente după Summitul NATO de la Varșovia, primul după cel din 2014 din Țara Galilor, fiind continuate demersurile și, totodată, create noi oportunități de implicare pentru țara noastră.

Personal, felicit statele baltice pentru că au reușit să atragă atenția asupra amenințărilor cu care se confruntă, la fel și gazda summitului, Polonia. Este drept că și amenințarea Federației Ruse a fost mai vizibilă acolo, mai ales în ceea ce privește propaganda, dar și prin alte amenințări parte a unui război hibrid, iar soluțiile aliaților sunt luate și în funcție de particularitățile fiecărei zone.

Revenind la România, ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunța transformarea unei brigăzi românești într-un multinațională. Declarația de la finalul summitului confirmă.

Să vedem care sunt realizările, căci președintele Klaus Iohannis amintea faptul că România și-a atins toate obiectivele incluse în mandatul de negociere aprobat de CSAT, alte propuneri urmând a fi analizate în cadrul Alianței.

  • Inițiativa României la Marea Neagră este inclusă în concluziile summitului, fiind astfel o promisiune scrisă pentru dezvoltarea prezenței în sud-estul teritoriului Aliaților și, totodată, o continuare a demersurilor în acest sens din ultimii ani. Ce formă va lua acest pas defensiv al sprijinirii securității regionale vom vedea, căci România nu este singurul actor interesat, urmând discuții în cadrul NATO pe această temă;
  • Comanda și controlul sitului Aegis Ashore de la Deveșelu sunt transferate NATO, un plan cunoscut de la bun început. Este o modalitate bună de a îmbunătăți capabilitățile defensive ale Aliaților în fața potențialului atac cu rachete balistice;
  • România va avea o brigadă multinațională, cu contribuții anunțate până acum din partea Bulgariei, cu un batalion, și a Poloniei, cu o companie, urmând discuții și cu alți membri ai Alianței, sub coordonarea Comandamentului Multinaţional la nivel de Divizie Sud-Est;
  • Crearea unei inițiativă comune de training avansat pentru România și Bulgaria (Combined Joint Enhanced Training Initiative), ca parte a măsurilor de dezvoltare a capabilităților, interoperabilității și instruirii, împreună cu Bulgaria, sub coordonarea Comandamentului Multinaţional la nivel de Divizie Sud-Est din țară.

Despre contribuțiile României, președintele a anunțat că România va contribui cu o companie de infanterie în Polonia. Mai mult, suntem pe drumul cel bun pentru 2% din PIB pentru apărare, 2016 fiind, conform concluziilor summitului, primul an de după 2009 în care cheltuielile aliaților pentru apărare, colectiv, au crescut.

Este foarte bine că există o continuitate în opțiunile de securitate ale României și că acest lucru este vizibil, având în vedere dezvoltarea demersurile de la summitul NATO din Țara Galilor, 2014, reuniunea miniștrilor de externe NATO din Antalya, 2015, și de la reuniunrea șefilor de șefilor de stat din Europa Centrală și de Est de la București, 2015. Sunt curios cum vor arăta planurile pentru Marea Neagră la finalul anului.

Resurse:

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Reușite acceptabile pentru România la Summitul NATO de la Varșovia”

Comments are closed.