Rata neocupării în Uniunea Europeană este în scădere
Rata neocupării în statele zonei euro a ajuns în luna mai la 9,3%, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, când a fost 10,2%, și cea mai scăzută pentru zona euro din martie 2009.
La nivelul întregii Uniuni Europene, rata neocupării a ajuns la un nou record – 7,8%, fiind cea mai mică din decembrie 2008 încoace. Totodată, este mai mică față de perioada mai 2016, când a fost la nivelul 8,7%.
Este un semn că economia europeană își revine, chiar dacă există o serie de probleme cu aceste date, ce țin, în primul rând, de modalitatea de raportare din statele membre. Mai multe state europene subraportează aceste date, în general pentru că există diferențe de colectare și încadrare a datelor naționale și subnaționale.
În România, rata neocupării a crescut în mai 2017, ajungând la 5,4%, după trei luni în care s-a situat la 5,3%, însemnând că avem în acest moment 478.000 de persoane care își caută un loc de muncă.
Însă până la aceste probleme, datele centralizate de Eurostat sunt dătătoare de speranțe, speranțe de creștere economică și de îmbunătățire a calității vieții.
Zona din afara monedei euro stă în continuare mai bine față de cea din interiorul zonei euro, însă în revenire ambele.
19,092 milioane de oamenii rămân fără un loc de muncă în Uniunea Europeană, dintre care 15,011 milioane se află în zona euro. Să nu ne mire astfel discursurile protecționiste la adresa pieții muncii conduse de președintele Franței, Emmanuel Macron, în care muncitorii din estul Uniunii Europene sunt puși sub semnul întrebării.
Într-o lună (mai 2017 față de aprilie 2017), numărul persoanelor neocupate din Uniunea Europeană a scăzut cu 32.000 de persoane, doar 16.000 fiind numărul pentru zona euro.
Republica Cehă (3%), Germania (3,9%) și Malta (4,1%) rămân statele membre cu cele mai mici rate de neocupare, în timp ce Grecia (22,5%), Spania (17,7%) și Italia (11,3) continuă să fie cele mai afectate.
Este interesant să vedem și situația celor mai mari state din Uniunea Europeană din punct de vedere al neocupării:
- Germania, membru euro, 3%;
- Franța, membru euro, 9,6%;
- Regatul Unit, non-euro, 4,5%;
- Italia, membru euro, 11,3%;
- Spania, membru euro, 17,7%;
- Polonia, non-euro, 4,8%.
Dezbaterile de acum câțiva ani în privința riscurilor monedei unice rămân valabile. Dimensiunea protecționistă oferită de propria politică monetară oferă o serie de avantaje statelor în administrarea propriilor economii. Desigur, avem și state euro cu o economie care să încadreze procente ridicate ale populației (Olanda, de exemplu), însă structura economiei este diferită.
Aproape 1/5 tineri din Uniunea Europeană, sub 25 de ani, continuă să fie șomeri (18,9% rata pentru zona euro, 16,9% rata pentru Uniunea Europeană).
Pe acest subiect: