Programul „Delegat de tineret la UE”

Programul „Delegat de tineret la UE”

Ai între 18 și 25 de ani, ești student sau absolvent de studii superioareă, ai experiență în voluntariat, activitate de/pentru tineret și politici publice? Ești interesat de modul în funcționează Uniunea Europeană?

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Tineretului și Sportului au anunțat lansarea programului „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”, un proiect care vine pentru a implica direct tinerii în activitățile marcate de deținerea de către România pentru prima dată în istoria sa a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Programul se desfășoară în marja Președinției române a Consiliului UE și va oferi celor doi tineri selectați (un băiat și o fată) o serie de oportunități printre care: ocazia de a acumula cunoștințe practice și experinețe în domeniul afacerilor europene, posibilitatea de a reprezenta interesele tinerilor din România în cadrul unor întâlniri organizate la nivel european, implicarea în pregătirea și exercitarea Președinției române prin promovarea acestui proiect, descoperirea modului de funcționare a administrației publice din România și înțelegerea procesului decizional european, posibilitatea de a participa la o serie de dezbateri și evenimente despre Președinția română a Consiliului UE și despre valorile europene, posibilitatea de a iniția diferite evenimente cu tineri pe teme europene și alte subiecte legate de Președinția română a Consiliului UE.

Apuc să transmit această informație destul de târziu, având în vedere că termenul pentru depunerea aplicațiilor este 20 octombrie. Înainte de complitarea formularului electronic de aplicație sunt necesare câteva documente: un CV (limba română, format Europass), o scrisoare de motivație care să conțină și obiectivele propuse pe durata programului și două scrisori de recomandare cu datele de contact ale emitetului. Poți depune și un proiect de agendă de activități (din punctul meu de vedere, este un element important, având în vedere rolul de reprezentare și conștientizare dezvoltat de acest program). Mai multe informații și legătura către formularul de aplicație sunt disponibile la adresa următoare: link.

Din experiența mea, nu am mai auzit de un program similar la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene sau, dacă ar exista, nu este ceva tradițional. Mai mult, impulsionează dimensiunea de tineret în cadrul unei instituții europene nu numai mai puțin cunoscute în rândul publicului, dar cu o importanță fără de care Uniunea Europeană nu ar exista și nu ar putea să facă activitățile de zi cu zi. Dacă considerați că mai aveți timp pentru pregătirea aplicației, vă încurajez să aplicați.

sursă imagine: Pixabay

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.