Program de internship @ Guvernul României

Sub motto-ul „Implică-te alături de noi să schimbăm România din interiorul celei mai importante clădiri administrative din țară!”, Guvernul României a dat astăzi startul primirii aplicațiilor pentru primul program oficial de internship dezvoltat de acesta.

Programul este dedicat studenților și tinerilor absolvenți ai programelor universitare de licență, cu vârsta până la 25 de ani, reprezintând o experiență unică menită a cultiva spiritul civic al tinerilor și a le furniza acestora o înțelegere aplicată a actului de guvernare.

Nu poate decât să mă bucure acest program, dat fiind că din 2012 a existat promisiunea dezvoltării unui astfel de proiect.

Programul Internship@Gov.ro are drept misiune formarea unui corp de elită alcătuit din studenți și tineri absolvenți cu potențial în vederea îmbunătățirii calității actului de guvernare şi a pregătirii acestuia pentru o carieră ulterioară în administraţia publică centrală şi locală din România.

Programul oferă o șansă unică de a câștiga experiență profesională valoroasă și de a dobândi aptitudini de guvernare. Acesta este gândit în așa fel încât tinerii să înțeleagă mecanismul de funcționare de la nivel central în vederea integrării lor în sistem.

În acest sens, se urmărește îndeplinirea următoarelor obiective:

  • oferirea unei experiențe directe și unice pentru tineri prin implicarea acestora în cadrul activităților întreprinse la Palatul Victoria;
  • dobândirea de experiență și cunoștințe practice de către tineri, precum și facilitarea înțelegerii de către aceștia a procesului de guvernare;
  • cultivarea spiritului civic al tinerilor cu potențial pentru motivarea acestora în a se desăvârși profesional în România.

Stagiile de internship desfășurate la Palatul Victoria se întind pe durata a două luni (iulie-septembrie) și sunt neremunerate. În acest interval, stagiarii lucrează respectând programul de lucru al departamentului în care sunt repartizați, în general între intervalul orar 09.00 – 17.00 de luni până vineri. Stagiile debutează cu o conferință introductivă privind activitățile Guvernului României, respectiv cele ale Cancelariei Prim-ministrului și ale Secretariatului General al Guvernului. La final, stagiarii sunt repartizați în cadrul departamentelor sau serviciilor care i-au selectat. Fiecare stagiar se află sub responsabilitatea unui îndrumător.

Tinerii selectați, în funcție de competențele acestora, vor fi repartizați atât în Cancelaria Primului Ministru, cât și în cadrul Secretariatului General al Guvernului, pe diferite departamente. Care sunt acestea, precum și alte detalii despre programul de internship dezvoltat de Guvern, puteți afla intrând pe site-ul internship.gov.ro, unde găsiți și detalii privind modul de aplicație.

  • să dețină cetățenia română;
  • să aibă vârsta de până la 25 de ani la momentul debutului programului;
  • să fie studenți ori tineri absolvenți ai programelor universitare de licență;
  • să cunoască bine cel puțin o limbă străină de circulație internațională;
  • să aibă cunoștințe de bază în domeniul IT (respectiv cunoștințe avansate pentru aplicații la Direcția Servicii Online și Design)

Aplicațiile sunt deschise până la 1 iulie, inclusiv.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.