Profilul teroristului din Berlin
De fiecare dată mă gândesc cât de nepregătite sunt autoritățile naționale din unele state ale Uniunii Europene. Din nefericire, exact la asta vor și o parte însemnată a organizațiilor teroriste să ne gândim.
Problema este că profilul teroristului care a intrat cu tirul în piața de Crăciun omorând 12 persoane și rănind alte 48 îl indicau ca un personaj radicalizat, încadrat în toate criteriile care l-ar fi putut determina să abordeze o atitudine violentă în numele terorismului. Omul a interacționat cu recrutori, avea motive reale sau imaginare și nemulțumiri care să declanșeze un astfel de atac, identitatea sa a avut un rol, la fel și ideologia.
Dar să vedem ce aflăm cu privire la atentator după ce au murit din nou oameni în Europa din cauza incompetenței serviciilor de intelligence, de apărare și de menținere a ordinii publice:
- a fost în contact un predicator extremist foarte cunoscut, Abu Walla, arestat luna trecută pentru că recruta voluntari pentru a merge în Siria și Iraq pentru a se alătura cauzei ISIS.
- s-a născut în cel mai sudic wilayat al Tunisiei (Tataouine), vecin cu Libia, într-un orășel de sub 95.000 de locuitori (Tataouine) și a locuit într-unul de sub 8.500 de locuitori (Oueslatia) dintr-un wilayat central-estic al Tunisiei (Qiyrwān).
- în Tunisia a primit o sentință în absență la cinci ani de închisoare pentru jaf violent.
- a petrecut patru ani într-o închisoare din Italia, după cum amintesc oficiali din cadrul forțelor de poliție și securitate italiene, intrând în Uniunea Europeană în contextul Primăverii Arabe neidentificat. Declarându-se minor, deși actele de acum dovedesc că era născut în 1992, nu a primit acordul pentru a putea părăsi Italia, fiind oprit la un centru de primire temporară a migranților, unde mai mulți migranți au declanșat proteste violente și au incendiat centrul. A petrecut perioada în două închisori din Sicilia, a fost eliberat cu 120 de zile mai devreme în 2015 cu condiția de a părăsi țara, dar cum nu a fost primit de Tunisia, fiind era considerat un pericol la adresa statului acolo și nu era recunoscut ca cetățean, a plecat spre Germania, fiind pierdut.
- colegii de celulă au fost amenințați cu moartea;
- însă în iulie 2015 a intrat în Germania și din aprilie devenise solicitant de azil, conform autorităților din landul North Rhine-Westphalia, unde era sub supraveghere pentru plănuirea unui atac, fiind în acest statut până când s-a mutat în Berlin, iar cazul a fost închis. Fusese și reținut pentru folosire de documente de identitate italiene false. Mai mult, nu a fost deportat pentru că identitatea nu putea fi confirmată „fără niciun dubiu”, după cum amintește The New York times.
- tot conform autorităților germane, a folosit mai multe documente de identitate în această perioadă.
- tânărul a folosit internetul pentru a căuta informații despre cum se fabrică bombe și alte materiale explozive.
- autoritățile de la Washington spun și că a fost în contact cu ISIS prin intermediul unui serviciu de mesagerie online, dar și că era pe lista persoanelor care aveau interdicție la zbor conform acestora.
Cam aceasta este povestea. Mai departe, a furat un tir, s-a luptat și a ucis transportatorul polonez care tranzita Europa și a intrat în oameni, secerându-i. Moral, am putea identifica o complicitate a autorităților italiene, germane și tunisiene.
Când scriu acest articol, suspectul este liber și valorează 100.000 de euro. Problema este că această atmosferă tensionată este noul normal. Pericolul era cunoscut. Serviciile de informații germane îl anunțaseră. Acum, citesc informațiile despre listele de ținte pe care le-a făcut publice ISIS. Din fericire, le citesc și cei care trebuie să le citească.