Procesul de pace din Sudan: acord de pace semnat

Procesul de pace din Sudan: acord de pace semnat

Departe de radarul mediatic, procesul de pace din Sudan rămâne o temă importantă pentru o zonă răvășită de conflict și violență de decenii bune.

Guvernul de tranziție al Sudanului și o grupare rebelă au semnat un acord de pace în Juba la un an după începerea negocierilor de pace. Acordul de pace dintre guvernul de tranziție al Sudanului și Frontul Revoluționar Sudanez este garantat de Chad, Qatar, Egipt, Uniunea Africană, Uniunea Europeană și Națiunile Unite.

Al-Jazeera a publicat un rezumat al evenimentelor și, mai important, conține referințe importante la problema rămasă, faptul că două facțiuni armate importante rămân în afara acordului.

Uniunea Europeană descrie acest acord de pace ca o „realizare istorică pavând calea pentru o pace inclusivă și cuprinzătoare în Sudan”, mulțumind totodată Sudanului de Sud pentru găzduirea și medierea negocierilor.

UE mai transmite că așteaptă de la toate părțile să implementeze aspectele puse în acordul de pace cu bună credință și spirit de colaborare pentru sprijinirea poporului sudane în eforturile de pace, stabilitate și dezvoltare economică.

Acei care nu s-au alăturat, în particular Mișcarea Populară de Eliberare a Sudanului și Mișcarea de Eliberare a Sudanului, trebuie să urmeze și să se implice în negocieri”, avertizează UE, amintind totodată că va continua să sprijine tranziția economică și politică a țării.

Sudanul are o populație de peste 43 de milioane de persoane, cu o istorie milenară. Între 1989 și 2019, Sudanul a fost condus de o dictatură militară sub Omar al-Bashir. Regimul dictatorial a comis grave abuze asupra drepturilor omului și este acuzat de moartea a aproximativ 400.000 de oameni în contextul Războiului din Darfur.

Proteste de stradă puternice au izbucnit la finalul anului 2018, cerând demisia dictatorului, încheiate cu o lovitură de stat pe 11 aprilie 2019. După lovitura de stat, Sudanul a fost condus de un guvern militar tranzitoriu, urmat de o partajare a puterii într-un guvern militar-civil. Un proces de 39 de luni de tranziție la democrație a început în iulie 2019.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.