Primele zile în Addis Ababa

Primele zile în Addis Ababa

Am ajuns sâmbătă în Addis Ababa, Etiopia, pentru a participa la prima parte a inițiativei comune a Uniunii Europene și Uniunii Africane de conectare a tinerilor de pe cele două continente în cadrul „AU-EU Youth Plug-In Initiative”, în urma căreia vor rezulta o serie de propunere de politici, programe și proiecte pe zona de tineret, idei ce vor ajunge pe masa șefilor de stat și de guvern reuniți în cadrul Summitului Uniunea Africană – Uniunea Europeană.

Suntem 36 de tineri, câte 18 de pe fiecare continent, selectați din aproximativ 7.500 de aplicații de pe cele două continente, ce vom lucra în baza priorităților tematice ale Summitului de tineret Europa-Africa pentru elaborarea unor propuneri concrete ca parte a unei agende de tineret. Activitatea mea este pe zona de educație și abilități, fiind unul dintre grupurile de lucru ale acestui summit, alături de afaceri și locuri de muncă, cultură, sport și arte, mediu și schimbări climatice, guvernanță și incluziune politică, pace și securitate.

Am ajuns în Addis Ababa sâmbătă, participând la o activitate culturală seara și folosind câteva ore libere pentru a vizita Muzeul Național al Etiopiei și câteva lăcașe de cult din zonă. Sper să mai am câteva ore la dispoziție în program să ajung în timpul zilei să vizitez câteva obiective. Addis Ababa este un oraș (și stat) mare, care avea la nivelul anului 2007 aproape 3,5 milioane de locuitori; unii spun că ar avea acum o populație de 6 milioane (Ethiopia are o populație estimată de aproximativ 102 milioane de persoane, cu un impresionant procent de tineri).

Duminică, am început pregătirea pentru activitatea de săptămâna aceasta și am lucrat pe documentele de politici existente la nivelul Uniunii Africane, Uniunii Europene și cooperării dintre cele două organizații.

Am ajuns luni la sediul Uniunii Africane, unde am discutat despre structura sa, mandatul pe care îl are și modul de funcționare. O atenție importantă a fost acordată Agendei 2063, documentul strategic (și de viziune) care stabilește prioritățile continentului african, aprobate la cel mai înalt nivel, pentru 2063. În 2063, Africa va găzdui 3 miliarde de oameni. În prezent, 65%-70% din populația africană este compusă din tineri, un potențial economic și social enorm.

Am continuat în ultimele zile participând la dialogul continental „Africa Talks Jobs” (ATJ), o conferință axată pe crearea de locuri de muncă pe continent, încheiată cu o serie de propuneri pentru Summitul UA-UE cu accent pe prioritizarea tinerilor și cu un angajament al mediului de afaceri. Tema conferinței a fost echiparea tinerilor cu o educație adaptivă și abilități pentru ocupare. Evenimentul organizat de Comisia Uniunii Africane, NEPAD și Business Africa, sprijinit de Germania. A reprezentat o oportunitate de a-mi consolida cunoștințele despre strategiile Uniunii Africane pentru educație și ocupare, planurile pentru valorificarea dividendului demografic care poate fi oferit de tinerii africani, educație, formare și angajare, rolul instituțiilor educaționale și comunității de afaceri. Am luat parte ulterior la un panel privind căile alternative pentru dezvoltarea abilităților și ocupare, precum și la un workshop privind viitorul muncii și mediului muncii, unde am avut câteva intervanții.

Abia am început activitatea în cadrul acestei inițiative, mâine, 1 noiembrie, fiind Ziua Tineretului African, și având planificate mai multe activități și întâlniri. Inițiativa în care sunt implicat acum este din ce în ce mai vizibilă, fiind promovată intens în rândul stakeholderilor prezenți la conferință, în rândul instituțiilor europene și africane, dar și în media. Așteptările sunt la fel de mari.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Primele zile în Addis Ababa”

  1. Super articol! Am aflat multe informatii si mi s a parut foarte interesant. As dori si eu sa fac parte dintr un astfel de proiect. Multa bafta in continuare!

Comments are closed.