Primari arestați și sute de persoane reținute în Turcia

Primari arestați și sute de persoane reținute în Turcia

În cadrul unei investigații motivate de lupta împotriva terorismului, câțiva primari aleși în cadrul alegerilor din 31 martie, dintre care trei ai unor orașe din sud-estul Turciei, au fost suspendați și câteva sute de persoane reținute. În locul primarilor aleși democratic pe 31 martie, au fost numiți de către stat înlocuitori.

Evenimentul, cu efecte negative la adresa democrației și reprezentării locale, aduce aminte de alte momente în istoria contemporană a Turciei.

Deloc surprinzător, este vorba de persoane reținute în zonele în care minoritățile joacă un rol important, fiind suspendați primarii aleși în Diyarbakır (peste un milion de locuitori, majoritatea acestora fiind etnici kurzi), Mardin (aproximativ 100.000 de locuitori, oraș de graniță) și Van (aproximativ jumătate de milion de locuitori, majoritate etnică kurdă, dar și alte minorități se fac remarcate).

Uniunea Europeană a transmis un mesaj cu privire la aceste evenimente, dintre care subliniez două puncte, Turcia fiind îndemnată să asigure o bună funcționare a democrației locale:

Deși guvernul turc are dreptul legitim de a lupta împotriva terorismului, acesta este de asemenea responsabil de a se asigura de faptul că acest lucru este făcut în concordanță cu domnia legii, drepturile omului și libertățile fundamentale înrădăcinate în Constituția Turciei și în angajamentele internaționale ale sale și neaplicând o largă legislație penală și anti-terorism pentru motive politice.

și

Chiar dacă UE a condamnat în mod repetat și fără ambiguități atacurile teroriste violente din Turcia și și-a exprimat solidaritatea cu familiile victimelor, aceasta a reiterat de asemenea apelul pentru reluarea urgentă a unui proces politic credibil pentru a ajunge la o soluție sustenabilă și pașnică.

sursa imagine: EU – Turkey / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Primari arestați și sute de persoane reținute în Turcia”

Comments are closed.