Impactul inițiativei PMP pentru reducerea TVA-ului la 9% pentru serviciile de fitness, wellness și nutriție

Proiect OT PMP pentru reducerea TVA-ului de la 20% la 9% pentru serviciile de fitness, wellness și nutriție

Sâmbătă, am fost în Poiana Brașov, unde Organizația de Tineret a Partidului Mișcarea Populară a anunțat lansarea proiectului privind reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru serviciile de fitness, wellness și nutriție, un proiect menit să încurajeze mișcarea în rândul tinerilor, cu efectele sale benefice1.

Proiectul vine într-un context în care România nu stă prea bine, pe care îl voi explica mai jos, iar inițiativa privată în acest domeniu este deficitară, din motive precum povara fiscală, o cerere redusă combinată cu o ofertă săracă în ansamblul țării în materie de săli de sport, costurile pregătirii infrastructurii pentru furnizarea unor astfel de servicii și nu numai.

Este nevoie de un stimul, iar acesta nu poate fi dat decât prin încurajarea mediului privat să ofere servicii de calitate la costuri accesibile. În acest sens, proiectul reducerii TVA-ului de la 20% la 9% pentru serviciile de fitness, wellness și nutriție acționează pentru reducerea dărilor pe care un furnizor trebuie să le ofere statului, încurajând reducerea prețului final pentru abonamentele la sală.

sursa imagine: fitness center

Câțiva indicatori privind situația din România:

  • România se află pe locul al III-lea în Uniunea Europeană în privința numărului de obezi;
  • România este pe ultimul loc în UE în privința numărului de săli de fitness pe cap de locuitori;
  • Finanțările publice pentru promovarea sportului și în infrastructură sportivă din ultimii ani sunt dezastruoase, deci nu are rost să așteptăm minuni din partea statului;
  • Un tânăr din trei nu face deloc sport, iar două treimi fac sport doar de câteva ori pe lună.

Pe lângă comoditatea, sedentarismul și lipsa timpului liber, lipsa banilor și lipsa spațiilor adecvate conturează motivele pentru care tinerii nu practică activități sportive. Alături de alte preferințe în locul unor activități sportive, este creat un peisaj în care prevenția în sănătate este lăsată la urmă, favorizând o serie de probleme de sănătate, atât prin alegeri individuale, cât și prin lipsa unor condiții care să încurajeze sportul în rândul tinerilor.

sursa imagine: people running / Shutterstock.com

Impactul inițiativei PMP pentru reducerea TVA-ului la 9% pentru serviciile de fitness, wellness și nutriție

Din punctul meu de vedere, impactul  real al unui astfel de proiect este vizibil prin:

  • Reducerea poverilor fiscale pentru furnizorii de servicii de fitness, wellness și nutriție. Dacă acum o cincime din preț este reprezentată de cota care revine statului, reducerea TVA-ului la 9% (o reducere de 55% a cotei practic) încurajează redirecționarea diferenței în alte acțiuni: reducerea abonamentelor la sală, investiții noi în infrastructură, îmbunătățirea calității serviciilor și nu numai;
  • Încurajarea tinerilor să meargă la sală și să investească astfel în sănătatea și bunăstarea acestora. Problemele financiare sunt comune în rândul tinerilor, iar impactul acestei inițiative se va vedea în prețul final pentru abonamentul la sală. Chiar și câștigarea unui abonament pe o lună în întreg anul prin diferența de preț între abonamentul cu TVA 20% și abonamentul cu TVA 9% se va vedea și nu trebuie neglijat. Inițiativa îți dorește să promoveze sportul în rândul maselor;
  • Sprijinirea dezvoltării unei infrastructurii adecvate la nivel național în care să fie oferite aceste servicii. Dacă în București am putea spune că, probabil, există suficiente săli, la nivel național situația s-ar putea să nu fie la fel de frumoasă, iar un tânăr care locuiește la X kilometri de București trebuie să aibă aceste opțiuni; în condițiile unui posibil număr mai mic de clienți și a unei puteri de cumpărare mai reduse față de Capitală, inclusiv TVA-ul pentru acest servicii este un factor serios de luat în seamnă atât pentru antreprenori și investitori, cât și pentru beneficiarii serviciilor;
  • Nu în ultimul rând, impactul asupra sănătății, bunăstării și relaxării, căci sănătatea nu se menține doar cu o alimentație adecvată, ci și cu o activitate pe măsură.

Închei prin a spune că acesta nu este singurul proiect cu care OT PMP vine în rândul tinerilor (și nu numai). Urmăriți-ne în continuare ar fi mesajul. Proiectul de lege va fi depus la începutul sesiunii parlamentare din toamnă.

  1. am fost prezent la eveniment în calitate de președinte al Organizației de Tineret a PMP Sector 3 și membru al Colegiului Național al OT PMP []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Impactul inițiativei PMP pentru reducerea TVA-ului la 9% pentru serviciile de fitness, wellness și nutriție”

Comments are closed.