Planurile Comisiei Europen de a introduce analiza prospectivă în toate politicile

Planurile Comisiei Europen de a introduce analiza prospectivă în toate politicile

Voi critica cu altă ocazie abordarea curentă privind integrarea analizei prospective în „toate” politicile europene pentru ridică mari semne de întrebare privind profunzimea analizei prospective și pregătirea în fața necunoscutelor. Deocamdată, îmi permit să nu ofer o prea mare valoare dimensiunilor folosite în primul raport (socio-economic, geopolitic, verde, digital) și nici conținutului. Primul raport este, în ansamblu, slăbuț.

Dar știrea este că își propune să introducă analiza prospective în politicile sale. Cum? Răspunsul vine din aceeași sursă:

  • desfășurarea în mod sistematic de exerciții de analiză prospectivă pentru toate inițiativele politice majore;

  • publicarea unor rapoarte anuale de analiză prospectivă strategică orientate spre viitor, care să analizeze tendințele și provocările emergente cu scopul de integra concluziile acestei analize în procesele noastre de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor;

  • sprijinirea dezvoltării capacităților de analiză prospectivă ale UE și ale administrațiilor statelor membre și

  • construirea unei comunități dedicate analizei prospective incluzive și bazate pe colaborare, împreună cu UE și cu instituțiile și partenerii internaționali.

Și aici lipsesc câteva puncte și, mai ales, există riscul ca în timp ce te concentrezi pe prioritățile tale prospectate, în jurul tău să se dezvolte o cu totul altă lume. Mai sunt multe întrebări privind indicatorii folosiți, de ce unii și nu alții, în special din perspectiva relevanței.

Recunosc valoarea strategică a studiilor prospective, dar nu trebuie neglijat un element fundamental: viitorul este larg deschis.

Găsiți comunicatul Comisiei Europene aici (.pdf). Raportul din acest an, 2020, „2020 Strategic Foresight Report. Charting the Course towards a more Resilient Europe” (.pdf) este disponibil pe același site, la fel și două documente tehnice ale JRC privind panoul prototip de monitorizare a dimensiunilor economice și sociale ale rezilienței (.pdf), respectiv dimensiunile geopolitice, verzi și digitale (.pdf).

imagine: Serviciul Audiovizual – CE

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *