Corona-titluri în presa internațională (XII)

Corona-titluri în presa internațională (XII)

New York Times are pe prima pagină problema incendiilor de vegetație din partea de vest a Statelor Unite, cu 5 milioane de acri arși și 17 morți până acum. Dar pandemia nu lipsește. Redă, de exemplu, tensiunile dintre primarul din New York și comunitatea de afaceri de acolo, precum și declarația lui Fauci prin care transmite că virusul ar mai putea sta un an.

Dar un titlu aduce în discuție exemplul Chinei în redeschiderea școlilor. Reportajul începe cu o relatare din Wuhan, de unde a pornit și virusul acum aproape un an. „Personalul medica stă la intrarea în școli, luând temperaturile. Oficiali administrației verifică istoricul călătoriilor studenților și rezultatele la testul privind coronavirusul. Cadrele locale ale Partidului Comunist supraveghează, asigurându-se că profesorii urmăresc instrucțiunile detaliate de igienă și arată un spirit anti-epidemic”. În China, 195 de milioane de elevi de la grădiniță la clasa a douăsprezecea vor beneficia de predare față în față în școlile publice. Nu intru în dezbaterea despre eficiența sistemului centralizat, deoarece este acest caz este mai degrabă excepțional.

 

La fel și Washington Post. Pe front page, sunt două dezastre: COVID-19 și incendiile de pădure. Joe Biden, candidatul prezidențial, și-a creat deja cabinetul din umbră și a adus împreună experți în sănătate publică, lucrând la planurile pentru răspunsul federal la criza COVID-19, în cazul în care va câștiga alegerile în noiembrie. Unele state se confruntă cu mai multe probleme. Dakota de Nord are două probleme. Prima este COVID-19, a doua este scăderea prețurilor petrolului.

Tabloidul New York Post amintește de un studiu care arată că prezența COVID-19 la adulții este corelată cu luarea meselor la restaurant.

În Regatul Unit, The Times are pe prima pagină anunțul „stai în interior sau ești amendat”, aducând în disucție planurile pentru o lege împotriva oamenilor care încalcă legea auto-izolării în fața unui al doilea val de coronavirus.
Brexit are un alt subiect pentru agenda publică, planurile unor guvernanți britanici de a promova o lege privind piața internă care ar încălca dreptul internațional, declarația politică și acordul privind retragerea din UE.

Dacă Brexitul ține prima pagina din The Independent, numeroase alte materială reflectă pandemia. De la excepțiile la regula de șase privind persoanele cu care se pot întâlni britanicii la impactul asupra nunților, învățarea la universitate, de unde poți cumpăra măști și chiar riscurile distrugerii plămânilor la pacienții cu COVID-19.

Fiecare persoană este liberă să critice deceiziile guvernului” privind reacția la COVID-19, transmite cancelarul german Angela Merkel, apărându-și totodată deciziile.Tot din Der Spiegel mai aflăm că poliția a oprit o demonstrație în Munchen împotriva reacțiilor la COVID-19, iar într-un material de primă pagină este nesiguranța cu care IMM-urile privesc viitorul apropiat.

Solidaritate în fața COVID-19. Le Monde are pe prima pagină povestea bolnavilor de COVID-19 cu simptome necunoscute și neexplicate care se organizează online pentru a dialoga și a se face înțeleși. Vestele galbene continuă manifestațiile în Paris.
Într-o altă formă de opoziție, medici și cercetători francezi critică abordarea „de administrare prin frică” folosită de guvernul francez și de consiliul științific de acolo.
Pe lângă acest lucru, defrișările din Amazonia țin prima pagină din cotidianul francez.

Xinhuan redă declarațiile liderului suprem al Chinei în care îndeamnă la dezvoltarea științei și tehnologiei pentru a asigura suficient nevoile naționale.
Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite privind COVID-19 este, de asemenea, pe prima pagină. Pe lângă acestea multe materiale sunt în contextul tensiunilor cu Statele Unite.
În China Daily, primele articole pun accentul pe mesajul vicepremierului de a reforma sistemul de achiziții de medicamente. Este amintită și reuniunea dintre UE și China privind COVID-19.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.