Partidele „progresiste” au uitat de reprezentarea ambelor sexe

Partidele „progresiste” au uitat de reprezentarea ambelor sexe

Legea actuală oferă foarte multă libertate partidelor politice asupra modului în care pun pe listele electorale reprezentanții ambelor sexe. Ideea principală din spatele acestei măsuri este să încurajeze participarea politică a tuturor persoanelor.

Într-un scenariu perfect, România ar reuși foarte bine să include pe listă persoane aparținând unor minorități variate. În realitate, vedem că nici libertatea de a stabili ordinea pe listă, de exemplu, nu este respectată de către partidele politice.

În mod neașteptat, încălcarea acestei reguli nu vine de la partide conservatoare, ultraconservatoare sau de extrema dreaptă. Includ în categoria partidelor ultraconservatoarea PSD și PNL, căci nu se deosebesc aproape deloc din punct de vedere al poziționării pe teme fundamentale specifice doctrinelor conservatorismului radical.

Listele se depun la nivelul fiecărei circumscripții pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților și  a Senatului. Surpriza nu a venit de la suspecții principali, ci de la partidele care își propun să fie „moderne”: USR-PLUS, PRO România și Partidul Verde.

USR-PLUS nu a avut nicio femeie pe lista pentru Senat la Bistrița-Năsăud. Lista a fost respinsă pentru că nu îndeplinea condițiile de bază din lege. Pentru a fenta legea, reprezentanții partidului au început să pună presiuni pe candidați pentru a se retrage și a lăsa o singură persoană pe listă. Practic, au urmărit fentarea regulilor în locul adăugării câtorva persoane pe listă.

PRO România a depus la Senat în Olt o listă doar cu bărbați. Din nou, aceeași problemă. Lista a fost respinsă pentru că nu îndeplinea acest criteriu de eligibilitate. Față de USR-PLUS, care este un partid de stânga care nu vrea să se denumească de stângă, PRO România își asumă social-democrația. Dar, după cum arată acest caz, fără să îi aplice principiile de bază.

Partidul Verde a avut ambele liste respinse la Bistrița-Năsăud pentru nerespectarea reprezentării ambelor sexe pe listele electorale pentru Camera Deputaților și Senat.

Discuția despre cauzele acestor situații poate aduce câteva întrebări: nu au resurse umane? nu respectă principiile pe baza cărora s-au fondat aceste partide? nu au fost capabili să citească sau să înțeleagă legea?

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.