ONU este în criză de cash. Din nou

ONU este în criză de cash. Din nou

Principala organizație care păzește o ordine internațională multilaterală, bazată pe o serie de reguli universal agreate, este din nou într-o criză de cash. Povestea nu este o inovație. A mai fost. ONU, ca alte organizații internaționale, depinde de contribuțiile statelor membre, respective din banii alocați din bugetele statelor membre pentru funcționarea sa.

Anunțul riscului de default vine în urma unui mesaj transmis de purtătorul de cuvânt al Secretarului General. Mesajul este disponibil la adresa următoare (link). Până la sfârșitul lunii septembrie, statele membre și-au plătit doar 70% din contribuțiile către bugetul standard al organizației. Doar 129 de state membre și-au plătit contribuțiile, până pe 8 octombrie înseamnând aproximativ 2 miliarde de dolari (2.000.000.000 de dolari). Parte bună este că și-au plătit și Statele Unite contribuțiile, altfel am fi fost într-o situație în care principalul finanțator al ONU ar fi lăsat ONU să falimenteze pe propriul teritoriu. De altfel, aceasta a fost una dintre amenințările lui Donald Trump.

Conducătorii organizației și funcționarii publici internaționali care lucrează pentru aceasta vor trebui să își ajusteze un pic cheltuielile până când restul statelor se vor grăbi să furnizeze contribuțiile, incluzând și ajustări în ariile de acțiune la care se mai poate umbla.  Asta înseamnă că după zece ani de la criză, ONU va trebui să se gândească la mai multă disciplină financiară. Problema va fi rezolvată, căci nu sunt numai state cu resurse limitate care nu și-au îndeplinit obligațiile, ci și altele mai potente financiar, cum este cazul României.

Dar dincolo de criza de cash prin care trece ONU, sunt ridicate două probleme ce țin, pe de o parte, de administrarea financiară a organizației, pe de altă parte de cheltuielile responsabile. Am putea vorbi de austeritate, însă acesta este un cuvânt care nu a ajuns în multe organizații internaționale. Ambele fiind, în esență, probleme de administrare, rămâne întrebarea cine va întreba cum se va îmbunătăți situația pe viitor. Dar și cum organizația își va reduce deficitul de încredere, de la abuzurile sexuale ale misiunilor sale asupra victimelor din state slab dezvoltate la cheltuieli exagerate pentru unele servicii. Doar pentru că multe crize nu au fost în acest septembrie în atenția publică, nu înseamnă că au fost uitate.

sursa imagine: BarryTuck / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.