O diferență de 774% între extremele tarifelor pentru apelurile mobile naționale în UE

Suntem în Anul European al Cetățenilor. Ei, bine, știu că nu toți românii își cunosc drepturile și, totodată, îmi dau seama că nu știu nici care sunt beneficiile pe care le au față de alți cetățeni ai Uniunii Europene, motiv pentru care astăzi mă voi lega de o statistică interesantă care ne situează pe locul al II-lea.

România se află pe a doua poziție în topul celor mai mici tarife pentru apelurile mobile naționale dintre țările din Uniunea Europeană, pe prima poziție a clasamentului situându-se Lituania, în timp ce pe ultima Olanda, cu cele mai mari tarife. Care este explicația pentru aceste diferențe, ținând cont că nu există diferențe de calitate, iar puterea de cumpărare nu explică poziționarea țărilor în acest top? Nu știm.

Pentru români este un avantaj să aibă un preț mic. Dacă sunteți interesați, trebuie să știți că între prima poziție și ultima este o diferență de 774%, enorm din punct de vedere al tarifelor pentru serviciile de voce naționale.

Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene: „Din aceste cifre reiese clar faptul că cele 28 de piețe de telecomunicații naționale din Europa nu aduc consumatorilor aceleași avantaje pe care le-ar genera o piață unică. Este esențial să se ia rapid măsuri la nivelul întregii UE pentru a realiza o piață unică veritabilă și un grad optim de conectare la nivelul întregului continent.”

Ținând cont că Uniunea Europeană se vrea a fi o piață unică, ne putem aștepta la o încercare de aducere la un nivel asemănător, dar providerii acestor servicii vor accepta, ținând cont că în vara aceasta au realizat modificări pentru traficul mobil de date?

După cum vedeți în graficul de mai sus, media este în prezent la 9.1 eurocenți pe minut.

Probabil vă întrebați de ce ar trebui să ne intereseze prețurile din celelalte țări? Răspunsul este simplu: suntem cetățeni europeni și Uniunea Europeană devine din ce în ce mai unită, mai ales prin facilitățile oferite cetățenilor acesteia oriunde în interiorul ei.

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul este disponibil aici.

*imagine cover facebook.com/EuropeanCommission;

**grafic ec.europa.eu/romania/news/06082013_tarife_apeluri_telefonice_ue_ro.htm

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “O diferență de 774% între extremele tarifelor pentru apelurile mobile naționale în UE”

Comments are closed.