O producție româno-franceză va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno

Este vorba de Când se lasă seara peste București sau metabolism (When evening falls on Bucharest or metabolism) de Corneliu Porumboiu, coproducție româno-franceză care a beneficiat de sprijin prin intermediul programului MEDIA al Uniunii Europene în valoare de 24 000 EUR.

Nouă filme, printre care și acesta, vor fi prezentate la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Locarno din Elveția, eveniment ce va avea loc în perioada 7-17 august. Filmele se vor vedea pe unele dintre cele mai mari ecrane de proiecție în aer liber din lume.

În prezent, la programul MEDIA participă 33 de țări: cele 28 de state membre, plus Elveția, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și, cea mai recentă țară care s-a alăturat schemei (din luna iulie), Bosnia și Herțegovina.

În cadrul bugetului UE pentru perioada 2007-2013, prin programul MEDIA s-au alocat finanțări în cuantum de 755 de milioane de euro. Aproximativ jumătate din acest cuantum a sprijinit distribuția de filme străine în țările participante, iar 20 % a fost acordat unor producători și regizori pentru dezvoltarea unor noi proiecte cinematografice. Restul sumei sprijină marketingul și formarea profesională a profesioniștilor din industria filmului.

Din anul 2014, programele MEDIA șI MEDIA Mundus devin părți ale Creative Europe, un program  care va continua să acorde granturi pentru susținerea producției cinematografice, a formării profesionale și a distribuției de filme și va crea un nou fond de garantare a împrumuturilor care va facilita accesul la împrumuturi pentru sectoarele culturii și creației.

*sursă imagine: facebook.com/reprezentanta.comisiei.europene.in.romania