Marele nimic pentru tineri al Guvernului Cioloș

Marele nimic pentru tineri al Guvernului Cioloș

Guvernul Cioloș a reușit să supere multe categorii sociale, prioritizând bugetul pe domenii ce nu au aproape nicio legătură cu viitorul țării sau cu nevoile din prezent. Șomajul în rândul tinerilor este zguduitor. Competențele cu care ies tinerii din școală sunt, majoritar, nepotrivite cu cerințele actuale de pe piața muncii și potrivite deceniilor de dinainte de Revoluția din 1989.

Guvernul visează să ducă șomajul la 4,8% la sfârșitul anului 2016, bazându-se pe o creștere economică și locuri de muncă create din cauza consumului. În traducere, înseamnă că va menține condiții improprii pentru salariați pentru a atrage investițiile străine și că va prefera să importe, adică să aruncăm capitalul românesc. În loc să creștem ceva aici, în România, facem asta în exterior. Nici nu va fi de mirare că în curând România va rămâne fără profesioniști și meseriași sau că numărul acestora va fi prea mic.

1/4 din tinerii români nu au loc de muncă, deși au căutat și sunt pregătiți să lucreze. În acest context, apare următoarea întrebare: care vor fi efectele pe termen lung ale acestei situații?

Prevăd un scenariu în care sute de mii de tineri nu vor avea șansa să pună în aplicare ceea ce au deprins în anii de școală, de practică și de muncă, dacă au avut șansa asta, continuând astfel trendul. Totodată, vor fi în situația în care vor întâmpina dificultăți în a-și asigura condițiile necesare pentru o viață decentă. Impactul acestor decizii va fi foarte vizibil la nivel demografic, economic, social și politic.

sursa imagine: Consiliul Tineretului din România

Ministerul Tineret și Sportului evită să discute despre bugetul pentru activități de tineret

Pe 23 decembrie, Consiliul Tineretului din România s-a întâlnit cu Ministerul Tineretului și Sportului. Rezultatul în privința alocărilor bugetare pentru activitățile de tineret se pare că este o „glumă proastă”, dacă citez din comunicatul de presă al Consiliului Tineretului din România, reprezentanții din Guvernul României evitând să discute despre bugetul programelor de tineret.

Bugetul alocat activităților pentru tineret rămâne însă o glumă proastă, scăderea drastică a unui buget deja foarte mic riscând să afecteze sustenabilitatea activităților derulate de sute de organizații pentru tineret din toată țara. Reprezentanții MTS nu au dorit să abordeze acest subiect în cadrul întâlnirii, întrucât repartiția bugetului în interiorul ministerului nu este deocamdată clară, urmând ca discuțiile pe această temă să fie reluate în luna Ianuarie.1

Pentru cei care nu știu, Ministerul Tineretul și Sportului este unul dintre ministerele cu cele mai mici bugete. În ultimii ani, activitatea MTS a fost centrată pe sprijinirea sportului, uitând că există și un domeniu de tineret. Dacă urmăriți pozițiile ultimilor miniștri, veți vedea că problematica tineretului este, de multe ori, uitată.

Faptul că un minister uită de cei aproximativ 6 000 000 de tineri pe care ar trebui să îi sprijine prin politici nu este, așadar, o noutate. Faptul că în programul de guvernare din noiembrie nu era niciun punct legat de tineri spune multe despre (ne)prioritatea tinerilor pentru Guvernul Cioloș2.

Cine spune că o instituție publică poate sprijini un anumit sector de activitate fără buget adecvat se minte singur. Formarea tinerilor consumă resurse. Am ascultat de multe ori persoane aflate în conducerea ministerului care, cel puțin public, erau nesatisfăcute de bugetul alocat MTS-ului.

Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului s-au angajat în, urma discuțiilor cu Consiliului Tineretului din România, că vor sprijini modificarea legii tinerilor (350/2006), că vor iniția demersuri pentru constituirea unui consiliu interministerial pe probleme de tineret și susțin modificările legislative necesare pentru o mai bună administrare a patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist. Câte din acestea vor ajunge realitate? Vom vedea.

sursa imagine: Eugenio Marongiu / Shutterstock.com

Decât cu numele, mai bine deloc

Voi urmări subiectul. Sper ca demersurile pentru acel consiliu interministerial pe probleme de tineret, care ar trebui să coreleze și să „coerentizeze” politicii cu impact asupra tinerilor, să ia naștere și să nu fie doar un consiliu înghețat, incapabil să pună lucrurile în aplicare, ci doar să aglomereze și mai mult procesul luării deciziilor în acest domeniu. Și mai sper că tinerii vor fi mai atenți la nevoile lor și nu vor mai cădea în plasa programelor în care sunt beneficiari, dar care nu au niciun impact asupra lor.

Pe acest drum, în care doar cu numele avem preocupare guvernamentală pentru tineri, voi crede și mai mult în ceea ce spun de câteva luni bune, respectiv că nu ar trebui să avem un minister pentru tineret pentru că este inutil. Decât cu numele, mai bine deloc, căci nu are rost să ne mințim singuri.

Parlamentarii și-au votat pensii speciale de până la 4 600 de lei3, dar și pentru colegii lor, aleșii locali din teritoriu, toate acestea fără a ține cont de criterii precum performanța sau echitatea. Președintele are salariul mai mare și acum este în Florida într-o vacanță de Crăciun care ajunge pe la 40 000 de dolari.  În concluzie și-au luat țara înapoi, exagerând un pic. Și au făcut cadou marele nimic pentru tineri în 2016.

  1. Consiliul Tineretului din România, 24 decembrie 2015, Guvernul promite măsuri legislative pentru tineri, dar evită să discute despre buget, http://goo.gl/aYs0HO []
  2. Guvernul României, noiembrie 2015, Program de guvernare, http://goo.gl/yJ0CIJ []
  3. HotNews.ro, 15 decembrie 2015, Parlamentarii și-au votat pensii speciale și sume forfetare pentru transport în teritoriu, http://goo.gl/THlX6Q []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.