NATO și UE condamnă atentatul din Ankara

NATO și UE condamnă atentatul din Ankara

Un atentat terorist a lovit Ankara, fiind vreo 28 de morți și peste 60 de răniți din unele surse. Turcia este lovită din ce în ce mai mult de atentate, atentatul din Ankara din această seară fiind unul important. Îmi mai amintesc ultimele două atentate ce au avut loc în Istanbul și Ankara. De atunci, activitate Turciei pe plan extern s-a dezvoltat chiar mai mult. Și este necesar. Nu ne permitem, însă, o Turcie destabilizată. Este cel mai important parteneri pentru UE din est și din Bazinul Mării Negre.

În pofida micilor conflicte apărute pe tema soluționării crizei migrației, Turcia rămâne un actor important și un partener de încredere pentru statele europene. Îmi pare rău de ce s-a întâmplat și sper că cunoștințele din Ankara sunt bine. Nu am apucat să verific Facebook Safety Check până acum.

imagine: multitel / Shutterstock.com

Înaltul Reprezentant Federica Mogherini și comisarul Johannes Hahn au emis o poziție comună pe această temă, condamnând atacul din seara asta:

Un alt atac groaznic a lovit centrul Ankarei în această seară. Uniunea Europeană își exprimă condoleanțele familiilor celor uciși în atac și dorește o recuperare rapidă celor răniți. Simpatia noastră merge către poporul turc și către autorități. Suntem împreună cu Turcia și cu oamenii ei în aceste vremuri dificile și suntem alături de cei care suferă consecințele violenței și terorismului.

Și NATO, prin secretarul general Jens Stoltenberg, a avut o poziție, de dat asta mult mai dură.

Condamn cu fermitate atacul terorist care a lovit inima Ankarei în această seară, țintind autobuze în care călătorea personal militar. Transmit cele mai adânci condoleanțe familiilor celor uciși și poporului turc. Gândurile mele sunt, de asemenea, alături de cei care au fost răniți. Nu poate fi nicio justificare pentru aceste acte oribile. Aliații NATO stau umăr la umăr în lupta împotriva terorismului.

Terorismul va rămâne principalul subiect de pe agenda internațională și în 2016. Soluții multiple sunt necesare pentru a-l combate, iar luptele se duc pe multe fronturi, de la intervenții militare la lupta împotriva radicalizării.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.