Monarhiștii români au o problemă

Monarhiștii români au o problemă

Faptul că o zi de doliu pentru Regina Ana este o decizie neîntemeiată și luată probabil de niște cetățeni nostalgici după imaginea perioadei interbelice nu este o noutate. Îmi pare rău, însă, că acesti nostalgici nu își amintesc de marile probleme de ordin social și politic pe care le-a avut România cât timp a fost monarhie.

Mi se pare straniu și amuzant să dai o decizie prin care ziua de 13 august să fie zi de doliu național pentru o persoană care nu a avut nicio treabă cu și nicio influență asupra României în afara de faptul că s-a căsătorit în timpul Războiului Rece cu un fost rege al României, și acela mai degrabă prinț, căci decizii majore nu a prea luat și a fost mai mult de formă pe tron.

Există o organizație, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, care publică niște articole în care articolele sunt falsificabile în acest context de la un capăt la altul. Un exemplu este acesta. E drept că articolul e scris de un fundamentalist creștin susținător al unei monarhii constituționale pe site-ul organizației de tineret a respectivei Alianțe, însă mă așteptam la o serie de argumente reale, nu la mai multe motive pentru care toată lumea să facă mișto de așa-zișii „monarhiști”.

O cetățenie acordată retroactiv și faptul că o persoană cunoaște limba română (există dubii că Regina Ana cunoștea limba română) sunt, din punctul meu de vedere, caracteristici irelevante pentru a arăta că o persoană a fost un bun cetățean sau că a contribuit la dezvoltarea societății.

Faptul că a fost șofer de ambulanță și infirmieră la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial este un motiv irelevant pentru a declara o zi de doliu național, fiind mii de șoferi de ambulanță care și-au făcut datoria foarte bine și care merită amintiți.

Aceștia amintesc de dilema pe care au avut-o cei doi legată de religie. Excomunicarea era o necesitate în acel context. Deci dacă voia să se mărite cu un rege (care probabil încă spera la tron în acele momente) trebuia să împace religia romano-catolică cu cea ortodoxă.

sursa imagine: royal crown / Shutterstock.com

De altfel, tot ce putem aprecia la Regina Ana este că a fost o persoană aparent modestă. Dar asta este o calitate personală. De fapt, nici nu știu dacă este o calitate la membrii unei familii regale. Nu știu dacă a sta în umbra soțului este ceva lăudabil. Nici dacă un experiement antreprenorial eșuat sau activitatea de vânzătoare la Macy’s reprezintă ceva excepțional. Separarea funcției publice, fie ea onorifică, de persoană privată este necesară.

Concluzionând, România reușește cu succes să distrugă instituția doliului național. Și a rolului ceremonial al monarhului. Sau poate este parte din strategia de promovare a „noii normalități” politice sub Guvernul Cioloș. Fără a avea o importanță națională, avem doliu național. Un câștig pentru propaganda pro-monarhistă? Da și nu. Înainte, România a avut doliu național în memoria victimelor Revoluției, după atentatele de la 11 septembrie 2001, după atentatele de la Madrid, la moartea Papei Ioan Paul al II-lea și la funeraliile Patriarhului Teoctist, după Smolensk și după accidentul de autocar din Muntenegru și tragedia din Colectiv. După cum vedeți, Regina Ana nu pare a se încadra în peisaj.

Câteva recomandări de lectură:

Ion Cristoiu, Guvernul a declarat 13 august 2016 zi de Doliu Naţional, „în memoria personalităţii Anei de România”. Care personalitate?- îl întrebăm noi, babuinii, pe Dacian Cioloș

Mediafax, Regina Ana a României. 92 de fapte în 92 de ani. Viața neștiută a Anei, Principesă de Bourbon-Parma

The Telegraph, Queen Anne of Romania, Obituary

The Associated Press, Queen Anne of Romania, Wife of Deposed Monarch, Dies at 92

Boston Globe, Anne of Romania, 92; was wife of country’s last monarch

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Monarhiștii români au o problemă”

  1. Corect! Din nefericire noi la guvernare nu mai avem specialisti sau experti care sa indice o functionalitate normala. Consilierii sunt alesi dupa cum merg cu masina pe strada, adica sunt fostii soferi ai alesilor. Bineinteles ca putem avea cerinte ca un fost sofer sa aiba cunostinte istorice, dar nu se intampla.

Comments are closed.