McMafia (BBC, 2018)

McMafia (BBC, 2018)

Am descoperit serialul McMafia accidental, citind un articol dintr-un tabloid britanic în care era luată apărarea unui urmărit internațional provenit din România. Articolul britanic făcea o comparație absurdă cu povestea din serial, motiv pentru care am luat o pauză și l-am urmărit.

McMafia încearcă să se plaseze la limita dintre dramă și thriller, în prezent, folosind o abordare contemporană. Reușește să surprindă evoluțiile pe interesele de familie și de afaceri ale personajului principal și ridică câteva dileme etice, la care renunță repede în favoarea acțiunii.

Ratează aprofundarea temei principale: criminalitatea organizată transfrontalieră, limitând evoluția la cele două planuri amintite anterior.  Preferă centrarea pe clasicele povești de răzbunare, supraviețuire și putere. Prezintă câteva planuri ale sale, de la amintirea unor mecanisme de spălare a banilor și amenințarea grupărilor de tranziție la modul în care interacționează acest fenomen atât în economiile dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

Are opt episoade, este creat de Hossein Amini și de James Watkins, și se bazează pe un volum non-ficțiune lansat de jurnalistul britanic Misha Glenny în 2008, McMafia: A Journey Through the Global Criminal Underworld.  Serialul este distribuit de BBC Worldwide, prima dată fiind disponibil în rețelele BBC One și AMC. James Norton, Juliet Rylance și David Strathairn se află în rolurile principale.

Producția a fost filmată în diferite locații, Anglia, Israel, India, Turcia, Cehia, Rusia și Egipt fiind printre locațiile frecvente. Imaginile diferite contribuie la evidențierea fenomenului criminalității organizate transfrontaliere și modului în care este reflectată în diferite lumi. În unele locuri, actorii sunt traficanții de droguri, în alte locuri niște oameni de afaceri deveniți politicieni, în unele niște agenții guvernamentale, în altele niște antreprenori remarcabili ori niște mafioți și așa mai departe.

Nu am interacționat cu volumul pe care se bazează acest volum, însă cred că a reușit să surprindă un mecanism al criminalității organizate transfrontaliere, unul dintre pericolele actuale la adresa securității internaționale.

McMafia urmărește povestea unei familii cu afaceri în zona mafiei rusești, de care încearcă să scape în Londra. Personajul principal se confruntă cu dorința de a scăpa de trecutul familiei cu legături cu mafia și de a-și clădi o carieră curată, însă ajunge în cercurile criminalității transfronteliere, perpetuând acest fenomen.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.