Master plan împotriva cancerului, 9 mai sărbătoare legală și alte promisiuni ale partidelor politice europene

Master plan împotriva cancerului, 9 mai sărbătoare legală și alte promisiuni ale partidelor politice europene

În mai puțin de o lună, pe 26 mai, vom merge la vot. Au loc alegerile pentru membrii Parlamentului European. Formațiunile politice europene și-au anunțat deja programele electorale, țintind nu numai Parlamentul European, dar și conducerea Comisiei Europene. 23 de partide politice și trei candidați independenți au intrat în cursa electorală pentru alegerea celor 32 (33) de europarlamentari.  Voi reda câteva idei din platformele electorale ale formațiunilor politice europene din care parte partidele politice din România, cotate în sondaje cu peste 5%.

Partidul Popular European (PPE; partide naționale: PNL, UDMR, PMP) își propune „să deschidă un nou capitol pentru Europa împreună”, conform manifestului pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, plecând de la viziunea părinților fondatori. Printre primele propuneri enunțate se află cele referitoare la protejarea granițelor externe: echiparea Frontex cu 10.000 de noi ofițeri și noi tehnologii, alături de acordarea unui drept direct de intervenție de-a lungul frontierelor comune. În privința luptei împotriva terorismului și crimei organizate, PPE propune conectarea tuturor bazelor de date europene în materie de securitate și noi măsuri pentru transformarea frontierelor interne ale UE într-un „nou strat de securitate”. Propunerea include permiterea forțelor de poliție sub acoperire de la toate frontierele interne să verifice pasagerii suspecți și vehiculele considerate suspecte. Înființarea unei brigăzi europene de apărare cibernetică, dezvoltarea unei drone europene, asigurarea condițiile pentru ca viitoarele sisteme de luptă vor putea fi produse în Europa se află printre propunerile din domeniul apărării.

În domeniul socio-economic, PPE propune alocarea mai multor fonduri pentru Fondul European de Tranziție, facilitarea unei mai bune alegeri între muncă și responsabilitățile de îngrijire pentru părinți și îngrijitori, protejarea locurilor de muncă de calitate ale muncitorilor prin îmbunătățirea măsurilor de protecție comercială și prin măsuri de screening sistematice la adresa investițiilor străine, sprijinirea familiilor – cu accent pe provocările pe care le întâmpină tinerii în formarea unor familii, dar și pe promovarea și sprijinirea unei îmbătrâniri active. Un master plan european împotriva cancerului a fost anunțat de candidatul PPE pentru președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, conținând zece propuneri pentru lupta împotriva cancerului pe diferite dimensiuni, de la prevenție, detectare și îngrijire la accesibilizarea soluțiilor și investiții în cercetare.

Legarea vizelor europene și a asistenței pentru dezvoltare de cooperarea cu UE în privința migrației, combaterea societăților paralele și creșterea finanțării europene pentru returnarea migranților ilegali sau oprirerea negocierilor de adereare la UE ale Turciei se află printre promisiunile electorale. Documentul mai include, printre altele, reînceperea negocierilor pentru un acord comercial cu Statele Unite, sprijinirea accesului la finanțare pentru IMM-uri, revizuirea politicii europene privind competiția pentru realizarea de „campioni globali” din Europa, reducerea dependenței de deciziile Statelor Unite pentru combaterea șocurilor economice, sprijinirea investițiilor în infrastructurile digitale, de căi ferate și de drumuri, precum și în telemedicină, eliminarea consensului în deciziile de politică externă.

Partidul Socialiștilor Europeni (PES; partid național: PSD) propune un nou „contract social” pentru o Europă care protejează drepturile și încurajarează solidaritatea pentru garantarea unei vieți mai bune pentru cei mulți, conform manifestului pentru alegerile din 2019. Conform viziunii acestora, „Europa trebuie să elimine inegalitățile, să lupte pentru justiția fiscală, să facă față amenințării schimbărilor climatice, să valorifice revoluția digitală, să asigure o transformare agricolă echitabilă, să gestioneze mai bine fenomenul migrației și să garanteze securitatea tuturor europenilor”.  Printre măsurile pe care le găsim în manifestul socialiștilor se află combaterea șomajului și a excluziunii sociale, promovarea drepturilor muncitorilor și combaterea muncii mascate, lupta pentru salarii minime decente în UE, combaterea dumpingului social și asigurarea unei mobilități echitable a forței de muncă în UE.

Socialiștii anunță că vor promova un plan de acțiune socială pentru a transforma pilonul drepturilor sociale în norme obligatorii. Reforma și un buget pentru zona euro, oprirea concurenței fiscale, impozitarea profiturilor acolo unde sunt generate se află printre măsurile economice. Transformarea Zilei Europei (9 mai) în zi de sărbătoare legală, obligativitatea unei strategii europene pentru egalitatea de gen, sprijinirea persoanelor din comunitățile LGBTI și implementarea unei garanții europene pentru copii, prin care să fie protejate drepturile de bază ale acestora, și finanțarea mai bună a politicilor de integrare a migranților se mai află în manifestul PES, alături de alte propuneri. Candidatul PES pentru președinția Comisiei Europene este Frans Timmermans.

Alianța Democraților și Liberalilor pentru Europa (ALDE, partid național: ALDE) a adoptat în noiembrie 2018 la Madrid un manifest pentru alegerile europarlamentare din acest an intitulat „Libertate, oportunitate, prosperitate: viziunea liberală pentru viitorul Europei”.  Propunerile se bazează pe filosofia liberală incluzând elemente precum: apărarea unui comerț liber, bazat pe reguli, valorificarea beneficiilor globalizării, opoziția față de monopolurilor de stat pe pieța căilor ferate, sprijinirea Comisiei Europene pentru negocierea mai multor acorduri comerciale și mai multă transparență și o mai bună comunicare a negocierilor privind acordurilor de liber schimb, înființarea unui nou mecanism pentru monitorizarea încălcării statului de drept, libertăților civile și drepturilor fundamentale în statele membre UE.

Documentul mai amintește, printre altele, propuneri precum eliminarea barierelor de la intrarea pe piața forței de muncă, crearea mai multe căi legale pentru Europa pentru migranții care caută locuri de muncă, educație sau doresc să investească în UE, încurajarea mobilității forței de muncă intra-europene, legarea politicii de coeziunii de mecanismul semestrului european , un acces mai facil la finanțare pentru IMM-uri și reguli mai simple pentru fondurile pentru investiții pentru a sprijini afacerile noi și inovative din Europa, renegocierea împărțirii competențelor între UE și statele sale membre, oferirea dreptului Parlamentului European de a iniția legi și mai multe sancțiuni automate pentru state atunci când pactul pentru creștere și stabilitate este încălcat.

Remarc atenția acordată segmentului digital, unde, pe lângă consolidarea pieței unice digitale, găsim propuneri precum: încurajarea competiției între companii în mediul digital și folosirea puterilor UE pentru prevenirea dezvoltării de monopoluri, opoziție față de mecanismele de cenzură online pe fondul piedicilor aduse liberului acces la informații, un cadru legal solid pentru noi tehnologii digitale, asigurarea unei identitate digitală pentru fiecare european și digital-by -efault  pentru toate serviciile publice. ALDE nu are un prim-candidat, ci vine cu o echipă de propuneri pentru posturile cheie post-alegeri, incluzându-i pe Guy Verhofstadt (Belgia), Margrethe Vestager (Danemarca), Nicola Beer (Germania), Katalin Cseh (Ungaria), Luis Garicano (Spania), Emma Bonino (Italia) și Violeta Bulc (Slovenia).

Deși mai sunt câteva partide/formațiuni politice europene care și-au prezentat programele electorale în diferite forme, nu le voi aduce în discuție, deoarece fie nu au reprezentanți pe buletinele de vot din România din 26 mai, fie sunt cotate mult sub pragul electoral conform sondajelor de opinie realizate până acum.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.