Mandate limitate

Mandate limitate

Este greu de crezut că sunt sute de instituții publice în România care au aceeași conducere politică de mai bine de zece ani. Este ca și cum nu ar exista alternative sau alternativele nu sunt pregătite să facă rotația.

Această situație vine și cu o problemă de răspundere publică. Funcția politică într-o democrație răspunde public prin schimbările de la guvernare. Dar când te uiți pe lista cu sute de instituții publice conduse politic care au aceeași conducere de mai bine de un deceniu pare mai degrabă că alegerile au loc pentru a întări conducerile acestor instituții.

Nu știu dacă o prevedere constituțională la o eventuală revizuire la a limita mandatele la maximum două consecutive ar rezolva această problemă, însă ar contribui cu siguranță la democratizarea acestor funcții politice. Ar motiva totodată deținătorii și challengerii să își desfășoare activitatea mai bine, să aibă un plan clar de management, să îmbunătățească calitatea instituției și în condițiile în care nu mai sunt ei la putere, să deconecteze rețelele de clientelism, corupție ș.a.m.d.

Au fost și scandaluri publice pe această temă, dar au rămas fără vreun follow-up, fie că vorbim de numirile la conducerea Consiliului Legislativ, fie că vorbim de cele la Banca Națională a României, în numeroase instituții de cercetare-dezvoltate, ori în alte sute de instituții împărțite prin întreaga țară.

Ar trebui să se limiteze această decizie la nivel de președinție sau să fie impusă această condiționare și la nivel de vicepreședinție, consilii de administrație, etc? Acest lucru depinde de specificul instituției, fiind mai greu de reglementat, dar uneori ar fi dezirabil să fie schimbări, cel puțin acolo unde condițiile sunt orientate vertical, mai des, nu la fiecare două decenii.

În momentul acesta, această temă este o bombă politică. În condițiile în care în ultimii a fost șubrezit și regimul de incompatibilități, parchetele subdimensionate și echipate necorespunzător, iar justiția pusă la grea încercare, aducerea în discuție a temei mandatelor nelimitate sau nenumărate are numeroase mine politice. Dar este necesar pentru asigura tranziția la democrație și pentru a întări instituțiile publice.

sursa imagine: Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.