Macron 2019

Macron 2019

Un articol publicat de Politico confirmă o serie de speculații existente de mai bine de un an pe scena politică europeană, după ce Emmanuel Macron a fost ales președinte al Franței. Este vorba de interesul acestuia și al partidului născut din alegerile parlamentare cu sprijinul său, En Marche, de a schimba dinamica politică din Parlamentul European.

Politico amintește negocierile purtate de En Marche (REM) și Ciudadanos (Spania, centru-dreapta) pentru elaborarea unei platforme electorale comune pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2019.

Proiectul a fost anunțat luni, în Madrid, în urma unei întâlniri între președintele En Marche, Christophe Castaner, și José Manuel Villegas, secretarul general al Ciudadanos. Acesta s-a întâlnit inclusiv cu liderul Ciudadanos, Alberto Rivera. Anterior, acesta s-a întâlnit la Roma cu Matteo Renzi, fostul prim-ministrul italian din partea Partidului Democrat.

Ideea unei „platforme” liberal-progresiste în perspectiva alegerilor din 2019 a fost confirmată de ambele părți, En Marche și Ciudadanos, prin reprezentanți ai acestora. Aceasta ar aduna partide din statele membre UE cu viziuni similare.

En Marche și Macron nu s-au afiliat până unei formațiuni europene. Ideologic, aceștia rămân apropiați de ALDE – neoliberalism, integrare paneuropeană, piață unică în zona economică, liberalism pe partea socială, dar formațiunea europeană rămâne captivă vechii gărzi politice. Ciudadanos, în schimb, are doi europarlamentari membri ai ALDE. Dacă mergem spre PD, în Italia, aceștia sunt afiliați socialiștilor europeni, un grup eterogen.

Cine vor fi cei care se vor grăbi din România să se alăture noii formațiuni politice europene? ALDe este în ALDE, Uniunea Salvați România a mai participat pe la întâlniri En Marche, însă Mișcarea România Împreună a lui Dacian Cioloș se plasează pe aceleași direcții, iar Partidul Pro România condus de Victor Ponta are o abordare asemănătoare. Ultimele trei nu sunt afiliate, promit „revoluții democratice”, au similiarități cu platforma promovată de Macron, ceea ce le oferă suficientă libertate. Peste 11 luni sunt alegeri și vor clarifica aceste incertitudini.

sursă imagine: en-marche.fr

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.