Luptă între națiuni la fotbal?

Luptă între națiuni la fotbal?

Națiunea este un concept fals, din aceeași categorie cu clasă și rasă. Divide. Dăunează. Reușește să separe oamenii și, în același timp, să arate cât de departe se poate merge cu o serie de caracteristici aparent lipsite de logică.

Fotbalul se joacă între 11 (+3) jucători timp de 90 (+30) de minute. Baza de selecție diferă de la caz la caz, la fel și pregătirea. Ignorăm baza de selecție, care poate fi și un dar căzut din ceruri și, totodată, irelevantă, și ne bazăm pe faptul că pregătirea este cea care face diferența. De altfel, poți să ai jucători la cele mai bune echipe de club și să ai o bază de selecție foarte slabă, dar asta nu înseamnă că echipa e slabă.

În clasamentul FIFA pe națiuni, Franța este pe locul 17, Islanda pe locul 34, la aproximativ 200 de puncte în spatele Franței. Islanda a ajuns în sferturi învingând echipele de locurile 10 și 11 (Austria și Anglia) și a remizat cu cele de pe locurile 8 și 20 (Portugalia și Ungaria). Dar e irelevant, căci fotbalul este între acele echipe de 11 jucători în care toată lumea joacă după același reguli, nu după baza de selecție. De-asta Țara Galilor și Irlanda de Nord au trecut mai departe, iar Rusia a părăsit competiția.

sursa imagine: Iceland – France | Shutterstock.com

Astăzi, Islanda era condusă la patru goluri la pauză. Și, totuși, curentul era mai degrabă de susținere a Islandei, nu a Franței. Și nu numai la noi. Am văzut și prin alte părți această tendință. Multă lume și-ar fi dorit să vadă echipa Franței învinsă în urma efortului Islandei. De ce? Până la urmă, este vorba despre un joc în care ar trebui să conteze ceea ce se întâmplă pe teren, nu alte criterii irelevante. De ce?

Uruguay are o populație de 3,4 milioane și stă bine în clasamentul FIFA (locul 9), Austria, cu opt milioane, e pe locul 10. Deci performanța nu ține cont de cât de mare sau cât de mică e o națiune. Atunci de ce ținem cont de asta când ne pronunțăm în favoarea/defavoarea unei națiuni?

De ce „lumea” vrea să vadă Franța învinsă de Islanda la fotbal, Anglia aruncată din Uniunea Europeană, Statele Unite sancționate pentru tendințele hegemonice, Germania plătind o datorie Greciei?

Și nu pare a fi vorba doar de paradoxurile naționalismului…

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.