Lansarea Președinției bulgare a Consiliului UE. Priorități

Lansarea Președinției bulgare a Consiliului UE. Priorități

Președinția bulgară a Consiliului Uniunii Europene a fost anunțată în România la câteva zile de la marea deschidere de la Sofia, fiind prezentate prioritățile principale în cadrul unui eveniment în care au vorbit ambasadorul Bulgariei la București, Todor Churov, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea. Conferința de lansare de la București a avut loc pe 15 ianuarie.

Bulgaria este primul stat care a aderat după 2007 care preia acest rol, făcând parte din trioul Estonia-Bulgaria-Austria. Sub motto-ul „United We Stand Strong” („Împreună suntem puternici”), Președinția bulgară a Consiliului UE urmărește stabilitatea, securitate și solidaritatea cetățenilor europeni.

Tineretul și securitatea reprezintă, totodată, prioritățile horizontale ale acestui mandat, desfășurat până la finalul lunii iunie, în timp ce perspectivele europene ale Balcanilor de Vest sunt readuse în lumina reflectoarelor pe agenda europeană.  Patru priorități sunt urmărite în acest mandat: viitorul Europei, Balcanii de Vest, securitatea și stabilitatea și economia digitală.

  • Viitorul Europei și al tinerilor – creștere economică și coeziune socială;
  • Perspectiva europeană și conectivitatea Balcanilor de Vest;
  • Securitate și stabilitate într-o Europă unită și puternică;
  • Economie și competențe digitale pentru viitor.

Sub prima prioritate sunt aduse subiecte precum pregătirea cadrului financiar multianual post-2020 al Uniunii Europene, acesta reprezentând, practic, planificarea bugetară a UE pentru șapte ani. Viitorul politicilor de coeziune și a celei agricole comune sunt aduse în discuție, la fel și continuarea demersurilor pentru uniunea economică și monetară. Economia circulară, inițiativele inovative în domeniul ecologică, rolul tinerilor în dezbaterea privind viitorul Europei se află în program.

Bulgaria își dorește să fie  o „președinție a Balcanilor”, conform programului, concentrându-se pe perspectivele europene și conectivitatea Balcanilor de Vest. Prin conectivitate se urmărește aprofundarea legăturilor cu piața internă a UE și consolidarea cooperării în plan regional, de exemplu. Inițiative concrete includ adoptarea reglementărilor cu privire la roaming de către Balcanii de Vest și creșterea oportunităților oferite de internet și accesul la internet.

Securitatea și stabilitatea aduc în atenție evoluția politicilor privind justiția, energia, migrația, poziționarea Uniunii pe scena globală și rolurile jucate de Dunăre și de Marea Neagră. Lansarea activității Oficiului Procurorului Public European și pregătirea Strategiei europene pe e-justiție pentru 2019-2023 se află printre proiectele în derulare care vor fi evidențiate în timpul acestui mandat. Sprijinul pentru implementarea PESCO, cooperarea dintre Uniunea Europeană și NATO, funcționarea normală a spațiului Schengen sau lucrările la legislația europeană privind programul de dezvoltare industrială a apărării europene sunt incluse în lista de acțiuni sub mandatul bulgar.

Sprijinul pentru antreprenoriat, pentru inovație socială, accesul deschis la publicații și date, sprijinirea capacităților europene de calcul („computing”) de înaltă performanță, drepturile de autor și protecția datelor, coordonarea sistemelor de securitate socială, legislația privind lucrătorii detașați, accelerarea pieței unice digitale sunt printre temele incluse pe agenda de lucru sub prioritatea economiei și competențelor digitale pentru viitor. Nu lipsesc, desigur, propuneri pentru educație, competențe și formare profesională.

Plecând de la programul Bulgariei pentru președinția rotativă și de la programul celor trei țări care conlucrează pentru optsprezece luni, 2018 este un an esențial pentru promovarea reformelor plănuite de Comisie, Parlament și Consiliu.


O serie de clipuri video tematice (natură, istorie, tradiții, viitor) au fost pregătite de Președinția bulgară, unul dintre ele atașându-l:

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.